Rusia mai încalcă o promisiune - desfăşoară sisteme aeriene S-300 în Kurile

Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Rusia a declarat, marţi, că a desfăşurat o serie de noi sisteme de apărare antirachetă S-300V4 pentru serviciu operaţional, pe un lanţ disputat de insule din apropierea Japoniei.

Evoluţia este de natură să tensioneze relaţiile cu Japonia, care revendică insulele ocupate de Rusia.

Postul de televiziune Zvezda al Ministerului Apărării din Rusia a declarat că sistemul de apărare aerian mobil, conceput pentru a contracara atacurile balistice şi aeriene, se află pe Iturup, una dintre cele patru insule deţinute de Rusia şi pe care Japonia le revendică sub numele de Teritoriile de Nord.

"Sistemele de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acţiune sunt deja de serviciu pe insula Iturup, în regiunea Sahalin. Acum a sosit 'artileria grea' a apărării antiaeriene, aşa-numitul sistem de apărare antiaeriană S-300V4”, a raportat Zvezda .

Sovieticii au confiscat insulele, cunoscute sub numele de Kurile de Sud, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, generând tensiuni care au împiedicat cele două părţi să semneze un tratat de pace formal de atunci şi a tensionat relaţiile decenii la rând.

Japonia este extrem de sensibilă la mişcările militare ale Rusiei pe lanţul de insule strategic important care se întinde spre nord-est de la Hokkaido până la regiunea Rusă a Extremului Orient şi Kamceatka.

Rusia a declarat, în octombrie, că intenţionează să desfăşoare sistemul de rachete pe insule pentru prima dată, dar că evoluţia va face parte din exerciţii militare şi că sistemul nu va deveni operativ.

Desfăşurarea vine la scurt timp după ce fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe, care a făcut o presiune pentru a rezolva disputa şi a încercat să-l învingă pe preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat că demisionează în august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe