Rusia obligă Tinder să predea statului datele utilizatorilor

(Getty Images)

Agenţia naţională rusească de reglementare a comunicaţiilor a declarat luni că populara aplicaţie de întâlniri confidenţiale Tinder va fi nevoită să furnizeze datele utilizatorilor agenţiilor de informaţii ale Rusiei, inclusiv serviciului de securitate FSB, succesorul KGB-ului, potrivit Deutsche Welle.

Agenţia rusă de reglementare a comunicaţiilor şi mass mediei adaugă Tinder pe o listă tot mai mare de servicii online care operează în Rusia şi cărora li se cere să predea autorităţilor datele utilizatorilor.

Roskomnadzor a precizat într-o declaraţie că aplicaţia Tinder a fost adăugată în registrul său special la sfârşitul lunii trecute, după ce aceasta a furnizat informaţiile cerute pentru a putea fi listată. Tinder nu a comentat situaţia.

Aplicaţia Tinder trebuie să stocheze mesaje text, date vocale şi vizuale pe servere care operează în interiorul Rusiei pentru cel puţin şase luni. Tinder poate fi blocat în Rusia dacă nu se va conforma cererii.

Profilurile de pe Tinder pot conţine informaţii sensibile privind preferinţele utilizatorilor.

Normele privind datele acoperă toate informaţiile unui utilizator Tinder ce sunt transferate pe servere ruseşti, inclusiv mesaje către alte persoane ce folosesc această aplicaţie.

Supraveghere online răspândită

Reglementarea tot mai amplă a Internetului în Rusia a atras critici din partea unor politicieni din opoziţie şi a condus la unele proteste. Autorităţile de la Moscova au declarat că reglementările privind monitorizarea datelor sunt o formă de protecţie împotriva extremismului.

Registrul de date al Roskomnadzor include 175 de servicii online, cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, precum şi serviciul de social media rusesc Vkontakte.

Reţeaua socială Linkedin a refuzat să se conformeze reglementărilor care cer stocarea datelor personale ale cetăţenilor ruşi pe servere situate în interiorul Rusiei şi, în 2016, o instanţă rusă a ordonat blocarea reţelei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe