Rusia: Occidentul extinde NATO în loc ca OSCE să asigure securitatea

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Occidentul continuă să extindă NATO, oferind garanţii de securitate doar membrilor săi, în loc să acorde Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) dreptul de a asigura securitatea pentru toţi, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

“În loc să transforme OSCE într-o organizaţie normală, care ar putea deveni o adevărată organizaţie pentru menţinerea securităţii tuturor, colegii noştri din Vest au adoptat cursul expansiunii necugetate a NATO, spunându-ne direct că garanţiile legale ale securităţii pot fi oferite doar celor care se alătură Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune Life News TV şi ziarului Izvestia.

În ultimele câteva luni, NATO a plasat forţe suplimentare în zona Baltică, după izbucnirea crizei politice în Ucraina şi după anexarea Crimeei de către Rusia în luna martie. Alianţa a explicat măsurile luate prin nevoia asigurării securităţii aliaţilor săi.

Pe 1 aprilie NATO şi-a suspendat întreaga cooperare practică avută cu Rusia din cauza situaţiei din Ucraina, menţinând doar contacte la nivel de ambasador sau mai sus.

Rusia şi-a exprimat în repetate rânduri temerile cu privire la prezenţa militară tot mai mare şi excesivă a NATO în apropierea graniţelor sale.

La sfârşitul lunii septembrie, Lavrov a numit expansiunea NATO în estul Europei drept o “greşeală” şi o “provocare” care subminează întregul sistem de securitate european.

OSCE a fost sabotat de Rusia de-a lungul timpului, unele dintre cele mai grăitoare exemple fiind războiul dintre provincia separatistă Abhazia şi Georgia, conflictul transnistrian şi conflictul actual din Ucraina.

În mod obişnuit, în acest conflicte, Rusia impune regulile propriilor sale forţe armate de menţinere a păcii. Reprezentanţii OSCE sunt deseori supuşi intimidărilor şi au fost chiar răpiţi de câteva ori – aşa cum a fost raportat în acest an de către rebelii pro-ruşi.