Rusia permite investigatorilor polonezi să examineze rămăşiţele avionului în care a murit Lech Kaczynski

Rămăşiţele unui avion polonez Tu-154 prăbuşit în aprilie 2010 în apropiere de oraşul rusesc Smolensk. Avionul transporta zeci de oficiali polonezi, inclusiv fostul preşedinte Lech Lech Kaczynski. Toate cele 96 de persoane aflate la bordul avionului au murit.
Rămăşiţele unui avion polonez Tu-154 prăbuşit în aprilie 2010 în apropiere de oraşul rusesc Smolensk. Avionul transporta zeci de oficiali polonezi, inclusiv fostul preşedinte Lech Lech Kaczynski. Toate cele 96 de persoane aflate la bordul avionului au murit. (Getty Images)

Rusia a declarat că va permite investigatorilor polonezi să examineze rămăşiţele unui avion polonez care s-a prăbuşit în 2010, o tragedie în care au murit preşedintele Poloniei de la acea vreme Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie, Comitetul de Investigaţii al Rusiei a afirmat că acordă acces oficialilor polonezi la sfârşitul lunii mai ca răspuns la o cerere a Varşoviei.

Accidentul din 2010, care a avut loc în apropierea oraşului rusesc Smolensk, a provocat moartea lui Kaczynski, a soţiei sale, a unor membri ai conducerii superioare a armatei ţării şi a altor oficiali.

Grupul dorea să participe la ceremoniile de comemorare a ofiţerilor militari polonezi ucişi de poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial.

În 2011, o investigaţie desfăşurată de guvernul polonez a precizat că prăbuşirea avionului a fost cauzată de erori comise de piloţii polonezi, de ghidajul slab oferit de controlorii de trafic aerian ruşi pe timp de ceaţă densă şi de vizibilitatea foarte slabă la aeroportul militar rusesc.

Un raport separat publicat de experţi ruşi a învinuit echipajul polonez şi presupusa prezenţă a unui comandant al forţei aeriene poloneze în cabina piloţilor.

În ultimii ani, incidentul a devenit o problemă politică dificilă în Polonia, care i-a plasat pe liberali împotriva susţinătorilor conservatori ai lui Lech Kaczynski, al cărui frate geamăn, Jaroslaw, conduce acum partidul de guvernare Lege şi Justiţie.