Rusia plănuieşte să deschidă un birou al Ministerului Apărării în Serbia

Un bărbat flutură un steag în timpul unei demonstraţii împotriva NATO în Belgrad, Serbia, 27 martie 2016.
Un bărbat flutură un steag în timpul unei demonstraţii împotriva NATO în Belgrad, Serbia, 27 martie 2016. (Captură Foto)

Rusia plănuieşte să îşi deschidă un birou al Ministerului Apărării în Serbia pentru a consolida legăturile militare cu aliatul său tradiţional, o mişcare care va tensiona fără îndoială relaţiile cu Occidentul, transmite MoscowTimes.

Serbia, care susţine "neutralitatea" militară în timp ce vorbeşte despre aderarea la blocul european, menţine, de asemenea, legături strânse cu Moscova. Belgradul şi-a suspendat lunile trecute exerciţiile militare cu toţi partenerii timp de şase luni, subliniind presiunea din partea UE de a renunţa la exerciţiile militare comune din Bielorusia, unde participă Rusia.

Potrivit Reuters, premierul rus Mihail Mişustin a semnat joia trecută un ordin care autoriza şeful biroului Ministerului Apărării să inspecteze unităţile militare sârbeşti care sunt înarmate cu arme ruseşti.

Serbia ar trebui să fie de acord cu inspecţiile.

Ministerul Apărării din Serbia a afirmat într-o declaraţie ulterioară că „a fost lansată 'o procedură legală' care precede încheierea acordului”, potrivit Reuters.

Armata Serbiei se bazează pe arme fabricate de Rusia, inclusiv avioane de vânătoare, elicoptere şi tancuri. Serbia depinde şi de petrolul şi gazul rusesc, iar naţiunea balcanică vrea să se alăture gazoductului Turkstream care ar ocoli Ucraina şi este destinat să transporte gazul rus pe pieţele europene.

Serbia cooperează cu NATO, dar declară că nu are planuri de aderare la alianţa militară occidentală, reflectând profundele resentimente din rândul sârbilor faţă de atacurile aeriene ale NATO în timpul războiului din Kosovo din 1999.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe