Rusia privată temporar de drepturile de votare în Consiliului Europei
alte articole
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis miercuri să nu redea Rusiei drepturile de votare până în luna aprilie, cel puţin. Moscova a fost privată de aceste drepturi în APCE după ce a anexat Crimeea în primele luni ale anului trecut.
În schimb, Alexei Puşkov, şeful delegaţiei ruse la APCE şi preşedinte al Comitetului de Afaceri Externe al Dumei de Stat, a declarat: “Noi ieşim din APCE până la sfârşitul anului.”
“Deoarece APCE a privat Rusia de a dreptul de a vota în organismele sale de conducere nu mai poate fi vorba de vreun contact cu organizaţia”, a explicat Puşkov.
APCE a susţinut de asemenea un amendament care a cerut Rusiei să elibereze urgent pilotul ucrainean Nadia Savchenko sau să o predea unei a părţi independente. Savchenko a fost reţinută în iulie 2014 şi se află acum în custodia Rusiei. Ea este suspectată de implicare în uciderea a doi jurnalişti ai VGTRK în estul Ucrainei în iunie 2014.
Totuşi, adunarea a refuzat să amendeze o rezoluţie care declară Republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei drept “organizaţii teroriste”.
După votul adunării, Puşkov a declarat că Rusia îşi retrage sugestia sa anterioară privind vizitarea pilotului ucrainean de către reprezentanţii APCE. În schimb, misiunile de monitorizare ale APCE în Rusia vor fi nevoite să îşi suspende activităţile, a adăugat el.
Amendamentul pentru privarea Rusiei de drepturile de votare şi excluderea sa din organismele de conducere ale APCE – biroul adunării, comitetul prezidenţial şi comitetul permanent –– până în aprilie 2015, sau mai mult, a fost votat cu 160 de voturi pentru, 42 împotriva şi 11 abţineri.
Decizia APCE s-a bazat pe Regula nr. 8 a Adunării care se referă la o “încălcare serioasă a principiilor de bază ale Consiliului Europei” şi la “eşecul persistent [al statului vizat] de a-şi onora obligaţiile şi angajamentele”.
Oficialii ruşi susţin că decizia APCE reprezintă o încălcare flagrantă a principiului fundamental al democraţiei şi că va contribui la înrăutăţirea suplimentară a relaţiilor dintre Rusia şi Occident.
Legiuitorii ruşi au declarat anterior că Moscova va părăsi APCE dacă drepturile sale nu sunt reinstaurate în 2015.
De asemenea, Rusia a mai fost privată de aceste drepturi în APCE şi în aprilie 2000 în legătură cu o operaţiune "anti-tero" desfăşurată în Cecenia. Drepturile au fost reinstaurate deplin în 2001.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.