Rusia refuză să participe la ancheta publică britanică privind moartea lui Litvinenko

Afiş cu fostul spion rus Alexander Litvinenko, asasinat în Londra de presupuşi ofiţeri KGB.
Afiş cu fostul spion rus Alexander Litvinenko, asasinat în Londra de presupuşi ofiţeri KGB. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Rusia refuză să participe la ancheta publică britanică privind moartea opozantului rus Alexandr Litvinenko, care nu va fi nici transparentă, nici imparţială, a indicat miercuri Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

''Autorităţile britanice sunt incapabile sau nu doresc să întreprindă o anchetă într-adevăr deschisă, transparentă şi imparţială'', afirmă MAE rus într-un comunicat.

Potrivit ministerului, Comitetul rus de anchetă, organism însărcinat cu principalele anchete în Rusia, a informat deja Londra în legătură cu refuzul său de a colabora.

La sfârşitul lunii iulie, justiţia britanică a deschis ''o anchetă publică'' în legătură cu moartea lui Litvinenko survenită în noiembrie 2006 la Londra. Magistratul Robert Owen indica în acea vreme că rolul statului rus ar fi de ''o importantă centrală în investigaţia sa''. Audierile urmează să fie reluate vineri. Ele se vor desfăşura cu uşile închise, ca şi orice examinare de probe.

''Aceasta înseamnă că documentele pe care autorităţile britanice le consideră 'secrete' (...) nu vor fi la dispoziţia nici a Comitetului rus de anchetă, nici a publicului'', a denunţat Moscova, reamintind că, în decembrie 2012, Moscova i-a oferit Londrei elemente ale anchetei sale.

''Este greu de imaginat cum va putea fi obiectiv acest tip de anchetă'', a adăugat ministerul rus.

Alexandr Litvinenko (43 de ani), un fost membru al FSB (serviciile ruse de informaţii) refugiat în Marea Britanie, a luat masa în noiembrie 2006 împreună cu Andrei Lugovoi, un agent rus, şi cu omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. La scurt timp după aceasta, Litvinenko a murit otrăvit cu poloniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe