Rusia scoate la înaintare prima dronă

Vladimir Putin, împreună cu Valerii Gherasimov
Vladimir Putin, împreună cu Valerii Gherasimov (Getty Inages)

Lumea a aflat pentru prima dată informaţii despre masiva dronă de luptă stealth de 20 de tone a Moscovei vara trecută, când surse ale industriei ruse a apărării au dat un interviu agenţiei de ştiri de stat TASS.

Potrivit unui oficial al apărării, programul din generaţia a 6-a “încă nu s-a concretizat în totalitate, însă principalele caracteristici se cunosc deja”.

“În primul rând, ar trebui să fie o [dronă] pilotată de la distanţă şi capabilă să execute orice sarcină de luptă într-un regim autonom. În acest sens, drona stealth va deveni prototipul avionului de vânătoare din generaţia a şasea”, a precizat oficialul, adăugând că drona va fi capabilă să “decoleze, să îşi atingă obiectivele şi să se întoarcă la aerodrom”.

“Totuşi, drona nu va avea funcţia de a lua decizii, indiferent de utilizarea armelor – acest lucru va fi decis de o persoană”, a adăugat oficialul.

După cum a raportat LiveJournal, noile imagini ale primului prototip al dronei de recunoaştere şi atac, numită “Hunter” (Vânătorul), au fost făcute la aerodromul Uzinei Aviatice din Novosibirsk.

Un alt expert în domeniul apărării a declarat pentru TASS că drona stealth Ohotnik cu un singur motor are o viteză maximă de aproximativ 1.000 km pe oră şi primele teste vor începe în cea de-a doua jumătate a acestui an.

“Ministerul rus al Apărării şi Compania Suhoi au semnat în 2011 un contract pentru dezvoltarea dronei de atac Ohotnik, care are o greutate de 20 de tone. Macheta dronei a fost realizată în 2014. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, materiale compozite şi înveliş anti-radar au fost folosite pentru a crea Ohotnik. Drona este echipată cu un sistem de propulsie prin reacţie şi se presupune că poate atinge o viteză de 1.000 km pe oră”, a raportat TASS.

După cum a notat anterior site-ul de ştiri Zero Hedge, Sam Bendett, cercetător la CNA Corporation şi membru al Centrului de Autonomie şi Inteligenţă Artificială din cadrul CNA, a declarat pentru Defense One: “Se pare că Rusia doreşte ca totul să fie inclus dintr-o dată în noul design [al dronei]. În realitate, probabil vor trebui să ajungă la un compromis, selectând capabilităţile cele mai realiste pentru noul aparat de zbor. Cel mai probabil, acesta va fi un demers costisitor, forţându-i şi mai mult pe designerii ruşi şi pe Ministerul Apărării să fie mai selectivi în aprobarea specificaţiilor finale ale dronei. Totuşi, unele capabilităţi, precum autonomia şi o anumită formă de inteligenţă artificială vor fi probabil incluse”.

Defense One a precizat că noua dronă stealth a Rusiei ar putea include radar radio-foton, anti-radar, arme electromagnetice şi aparent are abilitatea de a stoca în interior rachete şi bombe ghidate cu precizie.