Rusia se opune unei rezoluţii ONU privind utilizarea armelor chimice în Siria

Rusia s-a opus unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi prelungit cu încă un an activitatea inspectorilor internaţionali care investighează atacurile cu arme chimice în Siria.
Sirienii sapă o mormânt pentru a îngropa trupurile victimelor unui atac cu gaz toxic în oraşul sirian Khan Sheikhoun, 5 aprilie 2017.
Sirienii sapă o mormânt pentru a îngropa trupurile victimelor unui atac cu gaz toxic în oraşul sirian Khan Sheikhoun, 5 aprilie 2017. (Captură Foto)

Veto-ul de marţi a avut loc la scurt timp după ce Moscova a eşuat să obţină o amânare cu o lună a votului pentru a permite Consiliului de Securitate al ONU să ia în considerare un raport al inspectorilor ce ar urma să fie publicat în 26 octombrie.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că SUA, care a elaborat rezoluţia, a solicitat votul “pentru a stânjeni şi dezonora Rusia”.

Raportul de joi se referă la un atac cu arme chimice care a avut loc în 4 aprilie, când s-a folosit gaz sarin în satul Khan Sheikhun. La vremea atacului, satul era controlat de opoziţia siriană.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au acuzat forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad că au desfăşurat atacul, soldat cu peste 80 de morţi.

Rusia, care este un aliat cheie al lui Assad, a criticat în trecut inspectorii internaţionali şi Mecanismul Comun de Investigaţie (JIM).

În 13 octombrie, diplomatul rus Mihail Ulianov a acuzat JIM că a eşuat să desfăşoare o “investigaţie de calitate” asupra incidentului din 4 aprilie.

JIM a stabilit anterior că forţele guvernului sirian au fost responsabile pentru trei atacuri cu clor gazos în 2014 şi 2015 şi că militanţii grupului jihadist Statului Islamic au folosit gaz muştar (iperită).

Guvernul sirian a negat că a folosit vreodată arme chimice.

După veto-ul rusesc, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a publicat o declaraţie în care a acuzat Moscova că “din nou” este de partea dictatorilor şi teroriştilor.

“Rusia a demonstrat din nou că va face orice pentru a se asigura că regimul barbar al lui Assad nu va suporta niciodată consecinţe pentru utilizarea continuă de arme chimice”, conform declaraţiei.

În afară de Rusia, Bolivia a votat împotriva rezoluţiei, în timp ce China şi Kazahstan s-au abţinut. Ceilalţi 11 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluţiei.

Este a noua oară când Rusia şi-a folosit puterea de veto în ONU pentru a-l susţine pe Assad.

JIM a fost autorizat de Consiliul de Securitate în 2015 şi mandatul său a fost înnoit pentru un an în 2016, dar va expira în 17 noiembrie.