Rusia şi China ar putea semna în 2018 un acord privind efectuarea de plăţi în yuani şi ruble

Pe fondul intensificării disputelor între SUA, pe de o parte, şi China şi Rusia, pe de altă parte, Kremlinul şi Beijingul ar putea în câteva luni să încheie un acord privind utilizarea propriilor valute în relaţiile comerciale dintre ele şi la efectuarea de plăţi.
Bancnote de yuani chinezeşti şi ruble ruseşti
Bancnote de yuani chinezeşti şi ruble ruseşti (Captură Foto)

Rusia şi China ar putea, până la sfârşitul acestui an, să semneze un acord privind efectuarea de plăţi în monedele lor naţionale, a declarat miercuri Igor Şuvalov, directorul băncii de dezvoltare Vnesheconombank, care este deţinută de statul rus.

„Suntem interesaţi [de acest acord], iar partea chineză nu este mai puţin interesată, ci poate chiar mai interesată. Ieri, preşedintele chinez [Xi Jinping] a afirmat că acest acord ar trebui semnat cât mai curând posibil... Ar fi perfect dacă am putea să îl semnăm până la sfârşitul anului”, a precizat Şuvalov.

Susţinând un discurs la deschiderea primei expoziţii China International Import Expo în Shanghai, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că apreciază creşterea suplimentară a creditelor reciproce în monede naţionale, inclusiv a creditelor pentru implementarea de proiecte de investiţii.

În luna mai, cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, a anunţat planuri pentru dezvoltarea de credite denominate în yuani pentru companiile ruseşti şi că ia în considerare emiterea de obligaţiuni denominate în yuani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie