Rusia: şoferii de camioane continuă greva împotriva taxei rutiere “Platon”

Sute de şoferi de camioane ruşi au continuat greva şi în a treia zi, cerând guvernului rus să anuleze o taxă de drum despre care aceştia susţin că este ineficientă şi apăsătoare.
Şoferi de camioane participă la un protest împotriva unei taxe rutiere, în apropeire de St. Petersburg, Rusia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.03.2017

Unul dintre organizatorii grevei a declarat, miercuri, pentru agenţia de ştiri AFP că greva va continua cel puţin până în 15 aprilie.

Mihail Kurbatov, coordonator al Organizaţiei Transportatorilor Ruşi, a declarat că cel mai mare număr de participanţi la grevă se află în Dagestan, ajungând la o participare de 95% a şoferilor de camioane.

Acesta a estimat că în Sankt Petersburg numărul greviştilor a ajuns la 200, iar în regiunea Tyumen la 170.

Un alt coordonator, Andrei Bazhutin, lider al organizaţiei Şoferii Uniţi din Rusia, a fost arestat luni în Sankt Petersburg, fiind acuzat că a condus fără carnet de conducere. El ar putea primi 15 zile de detenţie administrativă.

Organizatorii au declarat că se aşteaptă ca cel puţin 10.000 de şoferi de camioane să participe în cele din urmă la grevă.

Aşa-numita taxă rutieră Platon a fost impusă în 2015, declanşând un val de proteste în rândul şoferilor de camioane.

La acea vreme, la solicitările şoferilor, guvernul rus a amânat implementarea deplină a taxei rutiere, care este programată să crească cu 25% la mijlocul lunii aprilie.

Taxa Platon este administrată de o companie deţinută de un fiu al lui Arkadi Rotenberg, un oligarh care a fost la un moment dat partener de judo al preşedintelui rus Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor