Rusia: Submarin nuclear cuprins de flăcări, 14 morţi. Nu au fost detectate nivele “anormale” de radiaţii

Submarin rusesc din clasa Kilo
Submarin rusesc din clasa Kilo (Wikipedia.org)

Ministerul rus al Apărării a confirmat pentru Interfax şi TASS că 14 persoane au murit în urma unui incendiu produs la unul dintre submarinele nucleare ale Marinei ruse, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Accidentul aparent a avut loc luni, în apele teritoriale ale Rusiei în timp ce echipajul efectua cercetări şi, deşi până acum au fost publicate puţine informaţii, se presupune că marinarii ar fi murit din cauza inhalării fumului.

Submarinul aparent se află acum la o bază a Marinei ruse în oraşul nord-vestic Severomorsk şi incidentul este investigat.

Totodată, într-un raport în care a citat armata rusă, Associated Press a precizat că incendiul a izbucnit luni în timp de submarinul se află în apele teritoriale ruse. Marinarii au stins focul şi nava s-a întors de atunci în portul din Severomorsk.

Principala bază a Flotei Nordice a Rusiei este localizată în Severomorsk, regiunea Murmansk.

În anul 2000, submarinul Kursk a fost distrus de o explozie în Marea Barents, care a dus la moartea a 118 membri ai echipajului. A fost unul dintre cele mai devastatoare accidente maritime ale Rusiei.

Au existat temeri că incidentul ar putea genera un “Cernobîl 2”, însă oficiali norvegieni au declarat că nu au descoperit nivele anormale de radiaţii în apropierea locului accidentului.