Rusia transportă masiv tancuri şi tehnică militară din Siberia către graniţa cu Ucraina [Bild]

Tancuri ruseşti T-80 la un centru de pregătire lângă St.   Petersburg, 12 septembrie 2015.
Tancuri ruseşti T-80 la un centru de pregătire lângă St. Petersburg, 12 septembrie 2015. (Captură Foto)

În ultimele zile, din estul îndepărtat al Rusiei sun transportate către graniţa de est a Ucrainei sute de tancuri şi tehnică militară, potrivit publicaţiei Bild, care citează experţi militari, precum şi imagini postate pe reţelele sociale cu trenurile ruseşti în mişcare.

Echipamentele şi trupele sunt transportate cu trenul pe calea ferată trans-siberiană care traversează Rusia, potrivit Bild. Trenurile străbat o distanţă de 7.000 de kilometri în direcţia Ucrainei şi a statelor membre NATO.

Harta publicată de BILD arată punctele în care au fost filmate trenurile care transportau cu tancuri şi militari ai armatei ruse în ultimele 72 de ore

„Numai pe 11 ianuarie, douăsprezece trenuri militare de marfă au trecut spre vest prin Krasnoyarsk”, a afirmat expertul militar finlandez Petri Mäkelä. „Dacă este adevărat, este o evoluţie masivă.”

Expertul militar irlandez Andy Scollick a declarat pentru BILD că relocarea masivă „nu are, desigur, nimic de-a face cu Kazahstanul şi nici cu exerciţiile extinse planificate de armata rusă în Bielorusia. Prin urmare, [trupele] se îndreaptă spre vest pentru a completa şi sprijini consolidarea operaţională din apropierea graniţei de est a Ucrainei”.

În trenurile siberiene găseşti tot ce ai nevoie pentru război, scrie BILD. Cele mai avansate tancuri de luptă ale Rusiei, lansatoare de rachete, camioane, ambulanţe, sisteme de rachete balistice cu capacitate nucleară şi vehicule logistice.

„Mişcarea logistică masivă seamănă cu echipamentul necesar pentru a susţine o operaţiune de luptă. Apoi nu este vorba doar de echipament. Cele mai multe dintre aceste trenuri au vagoane de pasageri pentru trupe şi vagoane de marfă pentru efectele aferente”.