Rusia trimite bombardiere strategice în apropierea Japoniei. Zborul a coincis cu vizita premierului nipon în Ucraina

Bombardierul rusesc Tupolev Tu-95.
Bombardierul rusesc Tupolev Tu-95. (www.wikipedia.org)

Două bombardiere strategic ruseşti au survolat Marea Japoniei timp de peste şapte ore, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, în timp ce premierul Japoniei începea o vizită în Ucraina.

Avioanele Tupolev Tu-95MS sunt capabile să transporte arme nucleare, iar Moscova le trimite în mod regulat deasupra apelor internaţionale din Arctica, Atlanticul de Nord şi Pacific ca o demonstraţie de forţă, relatează Reuters.

Momentul în care a avut loc acest zbor a părut mai precis decât de obicei, deoarece premierul japonez Fumio Kishida urma să ajungă mai târziu la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în semn de solidaritate cu Ucraina, care a fost invadată de Rusia în urmă cu peste un an.

Postul naţional japonez NHK l-a arătat pe Kishida urcând într-un tren în oraşul polonez Przemysl, în apropiere agraniţei cu Ucraina.

Rusia a declarat că bombardierele strategice au efectuat un "zbor planificat", fiind escortate de avioane de vânătoare. Zborul a fost efectuat în strictă conformitate cu legislaţia internaţională şi a fost realizat deasupra apelor neutre, a mai precizat Ministerul rus al Apărării.

În februarie, forţele de apărare aeriană nord-americane au fost trimise să intercepteze mai multe bombardiere strategice şi avioane de luptă ruseşti în timp ce zburau deasupra spaţiului aerian internaţional în apropiere de Alaska.

Japonia, care are propria dispută teritorială cu Moscova în legătură cu insulele din nordul Pacificului şi care datează de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, este un aliat asiatic cheie al Statelor Unite şi un membru al grupului celor şapte democraţii bogate (G7) şi s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Deplasarea lui Kishida în Ucraina coincide, de asemenea, cu vizita de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe