Rusia trimite “Cernobîlul Plutitor” spre zona Arctică

Centrala nucleară plutitoare rusească Akademik Lomonosov
Centrala nucleară plutitoare rusească Akademik Lomonosov (Wikipedia.org)

Luna viitoare, prima centrală nucleară plutitoare (FPU), numită Akademik Lomonosov, va fi remorcată prin Ruta maritimă nordică către destinaţia sa finală din Estul Îndepărtat al Rusiei, centrala fiind construită pe durata a aproximativ două decenii, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Prima centrală nucleară plutitoare a Rusiei are două reactoare KLT-40S care, împreună, generează o energie de 70 MW.

Platforma urmează să ajungă în oraşul-port Pevek, unde va fi conectată cu infrastructura de coastă, potrivit unui comunicat de presă.

Pevek este un mic oraş port din regiunea Arctică şi centru guvernamental al districtului Chaunski al regiunii autonome ruseşti Ciukotka, fiind localizat în Golful Chaunskaia.

Odată ce această centrală nucleară plutitoare este ancorată şi conectată la infrastructura de coastă din Pevek, reactoarele nucleare de la bord vor fi folosite pentru a furniza energie electrică unui număr de 100.000 de locuinţe din regiune, unei centrale de desalinizare şi unor active critice de infrastructură energetică. Rosatom a declarat că Akademik Lomonosov “va înlocui centrala nucleară Bilibino şi centrala termică din Chaunskaia care sunt depăşite tehnologic” şi va deveni cea mai nordică centrală nucleară din lume.

Totuşi, noua centrală nucleară plutitoare a fost intens criticată de activiştii antipoluare, iar grupul Greenpeace a numit-o un “Cernobîl plutitor”.

“Reactoarele nucleare care plutesc în zona Oceanului Artic vor reprezenta un pericol şocant de evident pentru un mediu fragil, care este deja sub o presiune enormă din cauza schimbării climatului”, a susţinut într-o declaraţie expertul nuclear de la Greenpeace Jan Haverkamp.

“Centralele nucleare plutitoare vor fi puse în funcţiune în mod normal în apropierea litoralului şi a apelor de mică adâncime ... [Şi] contrar declaraţiilor făcute cu privire la siguranţă, carena plată şi lipsa de autopropulsie a centralei nucleare plutitoare fac ca aceasta să fie în mod special vulnerabilă la tsunami-uri şi cicloane”.

“CNP (centrala nucleară plutitoare) a fost proiectată cu o mare marjă de securitate ce depăşeşte toate posibilele ameninţări şi care face ca reactoarele nucleare să fie invincibile în faţa tsunami-urilor şi altor dezastre naturale. În plus, procesele nucleare ale centralei respectă toate cerinţele impuse de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi nu prezintă nicio ameninţare pentru mediu”, a declarat Rosatom.

Discutând cu reporterii în 2017 după o conferinţă cu omologul rus Serghei Lavrov, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că propunerea Rusiei de a explora împreună Ruta maritimă nordică este o “idee minunată”, iar ţara sa “salută ideea şi susţine cooperarea cu partenerii din regiune pentru a dezvolta un ‘Drum al Mătăsii pe Gheaţă’”.

Potrivit Zero Hedge, unul dintre motivele pentru care Rusia ar dori o centrală nucleară plutitoare în zona Arctică ar fi acela de a produce energia necesară construirii elementelor “Drumului Mătăsii pe Gheaţă”.

După cum a susţinut CNN, ultimul proiect nuclear rusesc la o scară comparabilă a fost finalizat în 2007, când spărgătorul de gheaţă cu propulsie nucleară “50 Let Pobedî” (50 de ani de victorie) a navigat în cele din urmă după ce a stat la docuri din 1989. Acum, după peste 20 de ani de controverse, contractori schimbaţi şi crize economice, inginerii ruşi pot în cele din urmă să se laude cu lansarea singurei centrale nucleare plutitoare din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe