Rusia va expulza străinii cu coronavirusul, opreşte traficul feroviar de pasageri din China

Epidemie majoră a virusului Wuhan în China
Epidemie majoră a virusului Wuhan în China (Betsy Joles/Getty Images)

Rusia intenţionează să expulzeze străinii care au avut rezultate pozitive la testele cu noul coronavirus, a raportat luni agenţia de ştiri Interfax, în timp ce naţiunile din întreaga lume încearcă să controleze un focar care, conform unor date oficiale ale Partidului Comunist Chinez, ar fi ucis 361 de persoane în China de la apariţia sa la începutul lunii decembrie.

Rusia, care are o frontieră de 4.300 km cu China, a raportat săptămâna trecută două cazuri de virus, în regiunea siberiană Tyumen şi în extremitatea estică Zabaikalski, ambele implicând resortisanţi chinezi.

Militarii ruşi vor începe să extragă cetăţenii ruşi din provincia Hubei din China, epicentrul virusului, luni, luând 130 de persoane din totalul de peste 600, au declarat oficialii.

În mod separat, Rusia şi-a mutat 58 de cetăţeni din regiunile de frontieră ale Chinei de la 1 februarie, a declarat guvernul Primorsk regional pe contul său de Instagram în weekend.

Regiunea Primorsk a deschis, de asemenea, duminică zone speciale de izolare pentru chinezii care sosesc în Rusia, unde vor fi ţinuţi timp de 14 zile, indiferent dacă au sau nu rezultate pozitive la testele cu noul virus.

Până în prezent, nu au existat cazuri confirmate în regiune, a declarat guvernul. Premierul Mihail Mişustin a afirmat luni că Rusia intenţionează să expulzeze străinii care au avut rezultate pozitive la testele cu noul virus, a informat Interfax.

Premierul a propus, de asemenea, mutarea datei forumului economic anual rusesc din staţiunea Soci de la Marea Neagră, ce fusese stabilit iniţial pentru 12-14 februarie, la o dată ulterioară.

Moscova a restricţionat deja zborurile directe către China, avioanele ajungând la un terminal special din aeroportul Şeremetievo din Moscova, toţi pasagerii fiind verificaţi.

Nu este clar în ce grad ajută această măsură, dat fiind faptul că mulţi pacienţi infectaţi cu coronavirus Wuhan sunt asimptomatici, lucru care face controlul răspândirii epidemiei imposibil, conform revistei Lancet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe