Rusia va intra pe piaţa armelor cu tancul

(photos.com)

Rusia speră să-şi consolideze poziţiile pe pieţele armelor din Africa şi Asia datorită tancului T-90C, care a fost prezentat cu succes la expoziţia Defexpo-2012, ce s-a încheiat în India la începutul lui aprilie. Experţii îl indică deja cu degetul pe primul cel mai probabil cumpărător al noului model: Algeria. Specialiştii nu par intimidaţi de faptul că T-90C a fost respins de Statul Major al Federaţiei Ruse, notează cotidianul rus Kommersant.

Defexpo-2012 a devenit prima scenă străină pe care tancul modernizat T-90C a fost prezentat 'live'. New Delhi nu a fost ales întâmplător pentru această prezentare: India este unul dintre principalii cumpărători ai precendentelor variante modificate ale T-90. Noua variantă a tancului, cu armă ofensivă şi blindaj întărit, ar putea repeta fostul succes, estimează cotidianul rus.

T-90 este principalul tanc de luptă fabricat la întreprinderea rusă 'Uralvagonzavod' la sfârşitul anilor 1980, începutul anilor 1990. Masa de luptă este de 46,5 tone, iar viteza maximă este de 60 de km pe oră. T-90C modernizat are un motor mai puternic şi un nou sistem de dirijare a focului. De asemenea, pe noul model este instalată o nouă puşcă-mitralieră de calibru 7,62 mm, precum şi un sistem mai performant de apărare 'Relikt', precizează cotidianul moscovit.

În opinia directorului Centrului de analiză a strategiilor şi tehnologiilor, Ruslan Puhov, primul cumpărător al noului model de tanc rusesc va fi, după toate probabilităţile, Algeria, care a cumpărat deja peste o sută de tancuri T-90. După cum subliniază expertul, T-90 este unul dintre cele mai bine vândute tancuri din lume, iar acest succes ar putea fi reconfirmat prin modificarea prezentată la Delhi. În afară de aceasta, un potenţial cumpărător de tancuri T-90C ar putea fi India, unde s-a desfăşurat Defexpo-2012, cu atât mai mult cu cât T-90 este principalul tanc de luptă al armatei indiene şi este fabricat în această ţară pe bază de licenţă.

De altfel, exportul pare să fie deocamdată singurul drum posibil pentru T-90C. Armata rusă a anunţat încă de anul trecut că refuză să cumpere T-90 modificat. După cum a declarat la acea dată şeful Statului Major al Rusiei, Nikolai Makarov, forţele armate ruseşti au nevoie de o tehnică militară principial nouă, la care lucrează deja inginerii ruşi în domeniu. Statul Major al Federaţiei Ruse speră să obţină până în 2015 platforma unică 'Armata', pe baza căreia să fie construite tancuri, aparate de artilerie şi tehnică ajutătoare.

Cu toate acestea, experţii sunt de părere că poziţia Statului Major al Rusiei nu va perturba perspectivele de export ale T-90C, mai ales că 'Uralvagonzavod' are deja experienţa când o tehnică militară care nu este cerută în Rusia se bucură de succes în structurile armate străine. Astfel, aminteşte Kommersant, cu doi ani în urmă militarii ruşi au refuzat să cumpere vehiculul de sprijin şi de luptă 'Terminator', considerându-l lipsit de perspectivă, după care modelul a fost achiziţionat de Kazahstan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe