Rusia va livra sistemele antirachetă S-300 către Iran până la sfârşitul acestui an

După o amânare îndelungată, Rusia a declarat că va livra Iranului sistemele de rachete antiaeriene S-300 promise, până la sfârşitul acestui an.
Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Moscova este pregătită să livreze sistemele de apărare antirachetă S-300 de producţie rusească către Iran până la sfârşitul acestui an, a declarat un oficial.

„Cred că vom livra sistemele S-300 până la sfârşitul anului... Prima livrare va avea loc în septembrie sau august”, a declarat vineri Serghei Chemezov, şeful conglomeratului industrial rusesc de stat Rostec.

Rusia a fost de acord să livreze sistemele de rachete către Iran în baza unui contract în valoare de 800 milioane de dolari ce a fost semnat în 2007.

Totuşi, Moscova a refuzat să livreze sistemele către Teheran în 2010 sub pretextul că acordul respectiv a fost acoperit de cea de-a patra rundă de sancţiuni aplicate de ONU împotriva Iranului datorită programului său nuclear.

După refuzul Moscovei de a livra sistemele, Teheranul a depus o plângere împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Arbitraj din Geneva.

În aprilie 2015, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prezidenţial, pavând drumul pentru livrarea sistemelor de rachete către Teheran.

Decizia lui Putin a fost luată după ce Iranul şi grupul de ţări P5+1 – SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia, plus Germania – au ajuns la un acord de principiu cu privire la programul nuclear iranian în 2 aprilie 2015, în oraşul elveţian Lausanne. În iulie 2015 a fost încheiat, în cele din urmă, acordul nuclear final între cele două tabere.

Teheranul a dezvoltat, de asemenea, un sistem antiaerian de producţie internă Bavar-373, care a fost testat cu succes în august 2014. Sistemul de rachete de rază lungă, care este similar cu S-300, a fost produs de experţii iranieni în apărare şi este capabil să lovească ţinte aeriene aflate la o altitudine mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe