Rusia va livra sistemul de apărare S-300 către Iran până la sfârşitul acestui an

Ministrul iranian al Apărării Hossein Dehghan a declarat că Rusia a fost de acord să înceapă livrarea sistemului său avansat de apărare antiaeriană S-300 către Iran “până la sfârşitul anului”, conform ziarului Times of Israel.
Sistemul rusesc S-300PMU de rachete sol-aer. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.09.2015

Ministrul iranian al Apărării Hossein Dehghan a declarat că Rusia a fost de acord să înceapă livrarea sistemului său avansat de apărare antiaeriană S-300 către Iran “până la sfârşitul anului”, conform ziarului Times of Israel.

Ziarul libanez Al Mayadeen a susţinut că oficialii din Teheran negociază, de asemenea, cu Moscova achiziţionarea a 30 de avioane de luptă Suhoi de producţie rusească.

Discuţiile pentru finalizarea acordului ruso-iranian au avut loc în acelaşi timp cu spectacolul aerian Moscow MAKS 2015 şi la ele au participat preşedintele rus Vladimir Putin şi vicepreşedintele iranian pentru probleme legate de ştiinţă şi tehnologie Sorena Sattari, conform presei iraniene.

Israelul a urmărit de mult timp să blocheze vânzarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer S-300, despre care analiştii susţin că ar putea împiedica un potenţial atac israelian asupra centrelor nucleare iraniene. Alţi oficiali au manifestat temeri că sistemele ar putea ajunge în mâinile Siriei şi a grupului Hezbollah, diminuând supremaţia aeriană regională a Israelului.

Sistemul S-300 este capabil să ia în vizor mai multe avioane în acelaşi timp, iar unele variante ale armei au o rază de interceptare de 200 km. De asemenea, sistemul este considerat a fi unul dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare antiaeriană din lume.

Rusia a dorit iniţial să vândă sistemul către Iran în 2007 dar a suspendat acordul, susţinând la acea vreme că se conformează unui embargou asupra armelor impus de către ONU împotriva Iranului.

Dar, la scurt timp după acordul nuclear interimar semnat între marile puteri şi Iran în aprilie la Lausanne, Rusia a anunţat că îşi ridică interdicţia în ceea ce priveşte vânzarea sistemului S-300 către Iran, în ciuda obiecţiilor exprimate de SUA şi Israel.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor