Rusia va ţine cont în planificarea sa militară de relansarea NATO şi apropierea Alianţei de frontierele sale

Ambasadorul rus pe lângă Alianţa  Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko.
Ambasadorul rus pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko. (youtube.com)

Rusia va ţine cont în planificarea sa militară de noua configuraţie consolidată a NATO şi va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea securităţii sale, a declarat miercuri ambasadorul rus pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, citat de RIA Novosti.

'NATO nu poate să nu înţeleagă că noua configuraţie consolidată a forţelor euroatlantice va fi luată în considerare în planificarea noastră militară. Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi asigura o protecţie sigură împotriva oricăror ameninţări', a subliniat Gruşko.

Pachetul de măsuri, adoptat la summitul NATO din Ţara Galilor, cu privire la consolidarea 'flancului estic' şi, în general, revenirea NATO la funcţia sa iniţială de apărare împotriva unui 'inamic major' vor avea consecinţe politice pe termen lung, a declarat şeful misiunii permanente a Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică, într-un interviu apărut în ediţia de miercuri a cotidianului Kommersant.

Apropierea infrastructurii NATO de graniţele Federaţiei Ruse este calea directă spre escaladarea tensiunilor şi subminează securitatea militară, a subliniat el. 'Judecând după modul cum sunt puse în practică deciziile (summitului din Ţara Galilor), NATO intenţionează să continue intensificarea pregătirii operaţionale a forţelor sale şi să-şi deplaseze infrastructura mai aproape de frontierele Rusiei. Aceasta este calea directă spre escaladarea tensiunilor şi subminarea securităţii militare atât în regiune, cât şi în Europa', a menţionat ambasadorul rus.

Alianţa Nord-Atlantică, potrivit acestuia, 'cu mâinile proprii sporeşte riscurile de incidente de război şi slăbeşte securitatea inclusiv în acele state care au trâmbiţat mult mai tare decât altele despre o ameninţare militară din partea Rusiei şi au cerut o protecţie suplimentară prin desfăşurarea de trupe aliate pe teritoriul lor'.

În contextul crizei ucrainene, NATO a adoptat o serie de măsuri pe care le explică prin necesitatea de a asigura securitatea ţărilor membre, notează RIA Novosti. Au fost întărite misiunile de patrulare aeriană în ţările baltice (care au aderat la Alianţă în 2004), iar avioane cu echipamente radar survolează cu regularitate Polonia (din 1999 în NATO) şi România (care a aderat în 2004). Nave suplimentare ale NATO patrulează în Baltica şi Mediterana. În plus, Alianţa a anunţat o suplimentare a prezenţei permanente a personalului său, extinderea programelor de antrenamente şi întărirea sistemului de avertizare timpurie.

Preşedintele rus Vladimir Putin declarase anterior că Rusia nu intenţionează să se implice într-o confruntare care i se impune puternic din afară, dar că este pregătită pentru un dialog egal pe toate problemele. Doctrina militară rusă are un caracter defensiv şi obiectivul său principal este de a asigura suveranitatea ţării şi pacea şi liniştea pentru ruşi, a afirmat recent liderul de la Kremlin.