Rusia vehiculează ideea trimiterii de trupe în Cuba şi Venezuela în cazul escaladării tensiunilor cu SUA

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov.
Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov. (Captură Foto)

Moscova nu exclude ideea trimiterii de trupe ruseşti în Cuba şi Venezuela, în cazul escaladării tensiunilor dintre Rusia şi SUA. Într-o intervenţie televizată, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, nu a confirmat, dar nici nu a exclus posibilitatea ca Rusia să-şi dezvolte o infrastructură militară în aceste două ţări, transmite canalul american ABC.

„Totul depinde de acţiunile SUA”, a spus Riabkov, în cadrul unui interviu acordat postului rusesc RTV1.

Serghei Riabkov a condus delegaţia rusă la convorbirile dintre SUA şi Rusia care au avut loc, luni, la Geneva.

Rusia a cerut garanţii scrise de securitate din partea ţărilor membre NATO, înaintând o serie de condiţii pentru a-şi retrage trupele de la graniţa cu Ucraina. Moscova a cerut, printre altele, ca NATO să-şi oprească pentru totdeauna extinderea în estul Europei şi ca trupele NATO să fie retrase din fostele ţări comuniste.

Condiţiile cerute de Moscova se bazează pe o presupusă promisiune verbală făcută Uniunii Sovietice de către fostul secretar american de stat James Baker, de a nu extinde NATO în est.

SUA a răspuns că seria de condiţii cerute de Moscova constituie un "şantaj", fiind inacceptabile, pentru că ar implica acceptarea ideii de sfere de influenţă, care, printre altele, a dus la izbucnirea celui del-al Doilea Război Mondial.

Un grup de senatori democraţi au prezentat, miercuri, un nou pachet de sancţiuni care îl vizează inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin şi prevede acordarea unui ajutor financiar Kievului în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a avertizat că un asemenea proiect ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre Rusia şi SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe