Rusia victorioasă în cazul foştilor acţionari Yukos. Nu va mai plăti despăgubiri de 50 miliarde USD

Kremlinul a câştigat o victorie legală majoră după ce un tribunal olandez a anulat o decizie prin care Rusia ar fi trebuit să plătească pagube de 50 miliarde de dolari foştilor acţionari ai companiei ruseşti Yukos.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

O decizie a Tribunalului de la Haga a anulat o hotărâre luată în iulie 2014 de către Curtea Permanentă de Arbitraj, care a hotărât că Moscova a folosit acuzaţiile privind evaziunea fiscală pentru a prelua controlul asupra companiei petroliere Yukos în 2003 şi pentru a-l reduce la tăcere pe directorul său general Mihail Hodorkovski.

Tribunalul din Haga a decis miercuri că, de fapt, Curtea Permanentă de Arbitraj nu a avut competenţă pentru a decide asupra acelei chestiuni în 2014 şi, prin urmare, “Federaţia Rusă nu mai este obligată să plătească compensaţii acestor părti”.

Decizia este o victorie majoră pentru Moscova într-o dispută privind desfiinţarea a ceea ce a fost la un moment dat cel mai mare producător de petrol al Rusiei.

Principalii foşti acţionari ai companiei desfiinţate - Yukos Universal Limited, Hulley Enterprises Limited şi Veteran Petroleum Limited – au promis imediat că îşi vor continua bătălia legală pentru compensaţii şi au precizat că vor face apel.

După ce Moscova a refuzat iniţial să plătească compensaţiile în 2014, GML – o companie de holding ce aparţine foştilor acţionari ai Yukos – a lansat proceduri în Franţa, Belgia, Germania, SUA şi Marea Britanie în încercarea de a aplica decizia Curţii Permanente de Arbitraj prin confiscarea de active ale statului rus.

Moscova a angajat firma de avocatură americană White & Case, care a susţinut că acţionarii Yukos nu sunt protejaţi de Tratatul Cartei Energetice deoarece acesta a fost proiectat pentru a proteja “investitori străini legitimi". Firma a mai susţinut că reclamanţii sunt ruşi şi au achiziţionat Yukos prin licitaţii “dubioase” în 1995.

Deşi manevrele contabile pentru care a fost sancţionată Yukos erau uzitate în masă la vremea respectivă, Kremlinul a susţinut că Yukos a comis o masivă evaziune fiscală prin dirijarea vânzărilor de petrol prin filiale fondate în regiuni cu taxe mai mici, create de guvernul rus.

Hodorkovski – iniţial un aliat al preşedintelui Vladimir Putin – a început să îşi folosească averea pentru a finanţa partide ale opoziţiei care provocau puterea lui Putin.

Magnatul rus a fost arestat în 2003 - la scurt timp după un incident în care l-a înfruntat direct pe Vladimir Putin - şi închis pentru 10 ani pentru acuzaţii legate de fraudă ce au fost considerate în mare parte ca fiind motivate politic. Yukos a fost scoasă la licitaţie şi vândută grupului silovikii, patronat de Igor Sechin, de apropiaţi ai puterii proveniţi din servicii.

Tim Osborne, director al GML, a declarat că analiza “distrugerii motivate politic a Yukos” a fost corectă. “Facem apel la această decizie surpriză din partea Tribunalului de la Haga şi avem încredere deplină că aplicarea legii şi justiţiei vor învinge în cele din urmă”, a precizat el într-o declaraţie.

Active ruseşti în valoare de peste 1 miliard de dolari au fost deja îngheţate în Franţa şi Belgia şi bătălii legale au loc în Germania, SUA, Marea Britanie şi Olanda. Osborne a promis că va extinde litigiul în alte ţări, în cadrul unui proces de la care se aşteaptă să dureze un deceniu sau mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe