Rusia vrea să inspecteze bazele antirachetă americane din România şi Polonia. Ce dă la schimb?

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia îşi va reitera, cu ocazia summitului preconizat la 16 iunie la Geneva, propunerea privind instituirea unui moratoriu asupra desfăşurării de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa (Tratatul INF) şi verificarea modului în care este respectat acest moratoriu, ceea ce presupune inspecţii reciproce în Kaliningrad şi bazele antirachetă americane din România şi Polonia, relatează newsweek.

Lavrov a mai precizat că Moscova nu are aşteptări prea ridicate de la întâlnirea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden şi nu se aşteaptă de la acest summit la nişte puncte de cotitură, însă va aborda probleme vizând stabilitatea strategică, printre care şi moratoriul care presupune inspecţii ruse la bazele de la Deveselu şi din Polonia şi ale americanilor la Kalingrad.

"Normalizarea relaţiilor ruso-americane este posibilă numai dacă sunt respectate principiile egalităţii în drepturi, reciprocităţii şi neamestecului în treburile interne", a afirmat ministrul de Externe rus, subliniind că "aceasta este o condiţie necesară nu numai pentru menţinerea unui dialog normal, previzibil şi stabil, pe care americanii şi-l doresc, aşa cum declară, dar este important şi pentru eliminarea tensiunilor acumulate între cele două ţări".

"Moscova şi Washingtonul au contacte intense cu privire la stabilitatea strategică, acest subiect se află în sfera intereselor comune", a spus ministrul rus, adăugând că "Rusia se pronunţă pentru o abordare cuprinzătoare, care să includă toţi factorii ce afectează stabilitatea strategică, fără excepţie".

"Este vorba atât de armele nucleare, cât şi de cele convenţionale, atât ofensive, cât şi defensive", a spus Lavrov, potrivit căruia americanii au o abordare mult mai restrânsă asupra acestui subiect, fiind interesaţi "doar de anumite aspecte ale triadei nucleare".

Cu ocazia summitului preconizat la 16 iunie la Geneva, Rusia îşi va reitera propunerea privind instituirea unui moratoriu asupra desfăşurării de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa (Tratatul INF) şi verificarea modului în care este respectat acest moratoriu, ceea ce presupune inspecţii reciproce în Kaliningrad şi bazele antirachetă americane din România şi Polonia, a insistat şeful diplomaţiei ruse.

"Înţelegând neîncrederea reciprocă (...) vă invităm în Kaliningrad să vedeţi cu ochii voştri acele rachete Iskander despre care se tot vorbeşte, iar în schimb dorim ca experţii noştri să viziteze bazele antirachetă înfiinţate în România şi Polonia, având în vedere că fabricantul de lansatoare Lockheed Martin face publicitate deschisă acestor lansatoare ca având dublă utilizare", a afirmat Lavrov, referindu-se la sistemul de lansare verticală Mk 41 aflat în dispozitivul de apărare antirachetă din România.

"Este o ofertă foarte onestă. Americanii au ignorat-o până acum, nu vor să lase pe nimeni să intre în bazele lor de apărare antirachetă", a adăugat Lavrov

În septembrie 2019, preşedintele rus Vladimir Putin a propus mai multor ţări, inclusiv statelor membre NATO, introducerea unui moratoriu privind amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa şi în alte regiuni. SUA au respins ulterior această iniţiativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne