Ruşii dau Wi-Fi-ul pe buletin

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Premierul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a semnat un decret care interzice conectarea anonimă la internet în restaurante, metrou, parcuri şi alte locuri care oferă reţele Wi-Fi, a informat vineri agenţia oficială de presă Itar-Tass, preluată de Hotnews.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, toţi cei care doresc să se conecteze la o reţea Wi-Fi vor trebui să prezinte un document de identitate. Mai mult, operatorii acestor reţele vor trebui să păstreze timp de şase ani informaţiile despre utilizatori. De asemenea, şi echipamentul hardware trebuie să fie identificat.

Noul decret este pe aceeaşi linie cu alte măsuri de restricţionare a internetului impuse de Putin, precum legea bloggerilor, prin care vocile cunoscute în mediul online sunt obligate să se înregistreze la guvern, prin această măsură guvernanţii creându-şi pârghii pentru a putea urmări cu mai mare uşurinţă cine şi ce postează pe internet, cu scopul de a evita apariţia unor noi fenomene de tip Navalny - bloggerul care a făcut senzaţie publicând informaţii despre corupţia liderilor de la Kremlin.

Şi China, o altă ţară cunoscută pentru cenzura internetului şi pedepsele inumane aplicate dizidenţilor, a impus în aceste zile reguli restrictive pentru utilizatorii de internet. Chinezii care doresc să utilizeze reţelele de social media vor fi obligaţi să se înregistreze la guvern, folosind numele real şi să jure "respectarea sistemului socialist."

Noua măsură va avea impact asupra a 400 de milioane de utilizatori de social media. Twitter şi Facebook sunt interzise în China, unde guvernul a cheltuit sume impresionante de bani pentru a cenzura opiniile pe internet şi a opri difuzarea oricăror ştiri despre evenimente ce pătează reputaţia regimului, precum masacrul studenţilor din Piaţa Tiananmen şi persecuţia împotriva Falun Gong.

Monitorizarea românilor

Un pachet asemănător de legi - mai puţin jurământul de a respecta sistemul socialist - se pregăteşte şi în România. Este vorba de aşa-numita lege a supravegherii cibernetice si de legea cartelelor prepay, acte normative prin care se doreşte monitorizarea calculatoarelor (cu alte cuvinte, legea instituie percheziţia electronică fără mandat), identificarea, cel mai probabil prin prezentarea buletinului, a celor ce accesează reţelele Wi-Fi disponibile în spaţiul public şi vânzarea restricţionată a cartelelor SIM numai cu buletinul.

Legea cartelelor prepay a fost votată pe 2 iulie de Camera Deputaţilor cu 195 de voturi „pentru" şi doar 20 de voturi "împotrivă" şi a fost atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, în timp ce legea securităţii cibernetice, adoptată de Guvern, este încă la Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe