Ruşii se laudă într-un clip viral că folosesc arme termobarice în Ucraina

Arme termobarice folosite de ruşi în Ucraina
Arme termobarice folosite de ruşi în Ucraina (Screenshot)

Un nou material video apărut în spaţiul public susţine că surprinde mai multe momente în care arme termobarice ruseşti lovesc localitatea Piski, aflată în prima linie de front şi controlată de ucraineni.

Imaginile, distribuite iniţial pe canalele de socializare pro-ruseşti, au fost publicate joi pe Twitter de mai multe conturi pro-ucrainene dedicate monitorizării războiului.

Nu există nicio indicaţie cu privire la momentul în care a avut loc bombardamentul prezentat în imagini şi nici dacă au existat victime, relatează New York Post.

Videoclipul, postat iniţial pe un canal rusesc de Telegram numit Military Chronicles, surprinde momentul în care mai multe rachete lovesc blocuri rezidenţiale care par a fi deja în ruine.

“V-am spus deja despre caracteristicile TOS-A1”, susţine Military Chronicles în postarea sa, făcând referire la un lansator de rachete rusesc capabil să lanseze rachete termobarice. “Este timpul să îl arătăm în acţiune”.

De asemenea, in postare se mai afirmă că rachetele vizează luptători ucraineni ascunşi în locuinţe abandonate:

“În Piski nu mai există civili de mult timp - în 2015, localitatea a fost transformată într-o zonă fortificată a Forţelor Armate ale Ucrainei”.

Un analist în armament de la firma privată specializată în informaţii Janes a declarat, joi, pentru Sky News, că unele dintre exploziile din videoclip par să provină de la focoase termobarice.

Explozibilii termobarici, cunoscuţi şi sub numele de bombe cu aerosoli sau bombe cu aer combustibil, utilizează oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperaturi ridicate care produce, de obicei, o undă de şoc cu o durată mult mai mare decât cea a unui dispozitiv convenţional.

Deşi armamentul termobaric nu încalcă în mod inerent legile internaţionale, ţintirea intenţionată a civililor cu dispozitive termobarice sau cu orice alt tip de armament este considerată o crimă de război.

Piski a fost o poziţie ucraineană de primă linie încă de la ocuparea oraşului Doneţk în timpul anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Recent, localitatea a devenit o poziţie contestată în eforturile slabe ale Rusiei de a cuceri întreaga provincie Doneţk şi, odată cu ea, regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei.

Moscova a declarat că localitatea a căzut deja în mâinile trupelor ruseşti, o afirmaţie care nu a putut fi verificată.

Cu toate acestea, generalul de brigadă ucrainean Oleksi Hromov a declarat că va trimite întăriri în Piski, unde a spus că încă un avans rusesc a fost respins.

“De-a lungul săptămânii, inamicul a asaltat constant Piski, efectuând 6-7 atacuri pe zi”, a spus el.

În cadrul unei conferinţe de presă de joi, Hromov a afirmat că frecvenţa atacurilor aeriene ruseşti a crescut vertiginos, fiind de două ori mai multe săptămâna aceasta decât săptămâna trecută.

Generalul a susţinut că apărarea aeriană ucraineană depune eforturi pentru a face ca aceste lovituri să fie mai puţin eficiente.

“Avioanele şi elicopterele inamicului evită să zboare în raza de acţiune a apărării noastre aeriene şi, prin urmare, precizia acestor lovituri este scăzută”, a spus el.

Pe lângă loviturile aeriene, forţele ruse au continuat bombardamentele în întreaga ţară.

Oleg Sinegubov, guvernatorul provinciei Harkiv, a declarat pe Telegram că zonele din jurul oraşelor Harkiv şi Izium au fost lovite de “bombardamente masive”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.