S-a descoperit proteina memoriei

Creier
Creier (Shutterstock)

Arc este numele proteinei care direcţionează genele şi care guvernează formarea amintirilor sau mai bine spus, memoria pe termen lung. Steve Finkbeiner de la Universitatea din California a făcut cercetări şi a descoperit această proteină, publicând rezultatele în revista „Nature Neuroscience”.

Datorită studiului, a putut să se determine mai precis rolul unei proteine despre care este deja cunoscut faptul că este implicată în procesele de memorie, dar fără să se ştie cum. Arc era deja cunoscută de experţii care se ocupă de studiul memoriei, deoarece într-o lucrare anterioară au văzut că şoarecii de laborator care nu au această proteină nu-şi pot aminti lucruri mai mult de 24 de ore. Dar până în prezent, nu a fost clar rolul pe care îl joacă.

Cercetătorii californieni au remarcat faptul că Arc dirijează "simfonia" de gene care se activează şi se dezactivează în creier în timpul formării unei amintiri de durată. În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că Arc este deficitară la pacienţii cu Alzheimer şi la persoanele cu probleme de memorie.

Studiul efectuat pe proteina Arc ar putea duce la producerea unor noi tratamente pentru demenţă, având în vedere rolul crucial al acestei proteine în formarea amintirilor solide.