S-a identificat gena depresiei: vor aparea antidepresive noi?

(photos.com)

Potrivit unui studiu publicat in revista Neuron la 28 aprilie, oamenii de stiinta au descoperit o gena legata de depresie, susceptibila la medicamente. Este posibil ca asupra acesteia va fi directionata actiunea medicamentelor noi pentru tratarea tulburarilor psihice.

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice. Si este probabil cauzata de influenta factorilor genetici si de mediu.

"Tratamentele actuale pentru depresie sunt necesare, dar eficacitatea lor clinica este inca nesatisfacatoare, dupa cum reiese din nivelul scazut de aderenta la tratament si multe efecte negative, a declarat intr-un comunicat de presa, Dr. Martin A. Coley de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munchen, Germania .  „Identificarea unor mecanisme care cauzeaza depresia, pot contribui la crearea unui chiar mai bun anti-depresant ".

Coley si colegii sai au studiat mai mult de 15.000 de participanti si au identificat locatia genei "predispozitia la depresie". Gena noua, cunoscuta sub numele de SLC6A15, este implicata in dezvoltarea de amino-acizi neuronali care intra in creier si este legata de predispozitia la depresie.

Transportatorii de amino acizi printre sinapse (conexiuni dintre celulele nervoase) in creierul uman pot afecta reglementarea neurotransmitatorului glutamat, care este un precursor de leucina.

"Pentru ca se crede ca relatia dintre grupuri de neuroni sunt distruse in timpul depresiei, am incercat sa intelegem, cum ar putea gena pe care am gasit-o sa influenteze acest proces prin glutamat", a declarat intr-un comunicat de presa, echipa de cercetatori condusa de Dr. Elisabeth B. Binder.

Oamenii de stiinta germani au descoperit ca persoanele cu depresie au avut activitate mai redusa a genei in hipocampus. Prin studierea genei de soareci, ei au decis ca activitatea cea mai scazuta a unei gene este legata cu stresul social cronic, care este un factor de risc pentru depresie.

"Acum am dori sa stim cum gena modifica tensiunile sociale la nivel celular si afecteaza procesul de boala", a declarat participantul la studiu Mathias Schmidt.

"Rezultatele noastre confirma parerea ca o activitate scazuta a genei SLC6A15, in special in g hipocampus, poate creste susceptibilitatea unei persoane la stres, prin modificarea integritatii neuronilor si neurotransmisiei in acest loc-cheie al creierului, a afirmat Binder.  Deoarece SLC6A15, in opinia noastra, este susceptibil la medicamente, studiul nostru poate ajuta pentru a deschide o noua clasa de antidepresive ".

Oamenii de stiinta spera ca sunt pe cale de a descoperi un nou tip de antidepresive. Noua studiu de cercetare are scopul de a studia efectele moleculelor la transportarea de proteine.