S-au anunţat câştigătorii premiului Nobel pentru Medicină

Alfred Nobel.
Alfred Nobel. (JONATHAN NACKSTRAND/AFP/GettyImages)

Premiul Nobel pentru Medicină din acest an a fost câştigat de cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Sudhof, au informat reprezentanţii Institutului Karolinska din Stockholm pe site-ul nobelprize.org.

Cercetătorii americani James E. Rothman, Randy W. Schekman şi germanul Thomas C. Südhof au fost apreciaţi pentru "descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre".

În viziunea cercetătorilor, fiecare celulă este o "uzină" care produce şi exportă molecule. Spre exemplu, insulina este sintetizată şi eliberată în fluxul sangvin, iar o serie de semnale chimice, denumite neurotransmiţători, sunt transmise de la o celulă nervoasă la alta. Aceste molecule sunt transportate în celulă în mici "pachete", denumite "vezicule", potrivit Gândul.

Cei trei cercetători au descoperit principiile moleculare care guvernează modul în care acest "cargo" este condus la locul şi la momentul potrivit în celulă.

Cercetătorul Randy Schekman a descoperit un set de gene care reglează traficul acelor vezicule, James E. Rothman a descoperit proteina care le permite să fuzioneze cu "ţintele" lor, pentru a se putea face transferul "cargoului", iar Thomas Südhof modul în care semnalele chimice instruiesc veziculele să "basculeze" încărcătura pe care o transportă cu mare precizie.

Aceştia au dezvăluit publicului un sistem de control extrem de precis care administrează transportul şi livrarea cargoului celular.

Cercetătorii vor împărţii premiul în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 930.000 euro), sumă fixată în 2012 şi de asemenea vor mai primi şi câte o medalie de aur. Premiile Nobel le vor fi acordate în contextul unor ceremonii oficiale care vor avea loc la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua care marchează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, care a părăsit lumea în 1986.

Festivităţile de decernare vor continua marţi, fiind rândul premiului Nobel pentru Fizică, urmat miercuri de premiul Nobel pentru Chimie, iar joi cel pentru Literatură. Vineri este ziua destinată laureatul premiului Nobel pentru pace - care este singurul atribuit de Norvegia, potrivit dorinţei manifestate de Alfred Nobel.

În final, sesiunea 2013 a premiilor se va încheia luni, cu premiul Nobel pentru Economie.

În 2012, premiul Nobel pentru Medicină a fost câştigat de cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka pentru investigaţiile lor în domeniul reprogramării nucleare - o tehnică care face posibilă transformarea celulelor adulte în celule suşă, care sun capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.