"Să mai studieze un pic" - Iohannis, sugestie ironică pentru Dăncilă după întâlnirea cu Trump

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Presidency.ro)

În cadrul declaraţiilor de presă făcute după întâlnirea cu preşedintele SUA Donald J. Trump de marţi, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti dacă, la întoarcerea acasă, va transmite vreun raport Parlamentului sau Guvernului cu privire la vizita efectuată în America. Întrebarea a fost pusă în contextul în care zilele trecute premierul Viorica Dăncilă s-a arătat nemulţumită de faptul că şeful statului a plecat în SUA fără să discute în prealabil cu Executivul, şi şi-a exprimat pretenţia ca Iohannis să vină în faţa românilor şi să spună ce a obţinut.

Preşedintele Iohannis a răspuns presei că premierul Dăncilă ar trebui „să mai studieze un pic arhitectura statului”.

Jurnalist: Veţi transmite un raport Parlamentului sau Guvernului cu privire la această vizită? Cred că aţi văzut nemulţumirile Prim-ministrului României.

Preşedintele Iohannis: Da, simpatică doamna premier. Trebuie să mai studieze un pic arhitectura statului.

Reamintim că anterior plecării preşedintelui în SUA, premierul Dăncilă a declarat că ar fi fost benefic ca la o astfel de vizită România să obţină rezultate, argumentând ironic că „dacă mergem doar să facem fotografie, nu cred că aduce beneficii ţării”. Totodată, premierul l-a acuzat pe preşedintele Iohannis că nu a discutat cu Guvernul pe tema viitoarei lui întâlniri cu Donald Trump şi i-a cerut să dea socoteală românilor când se va întoarce.

"Întotdeauna am fost adeptul consensului şi trebuie să fie o cooperare între preşedinte - Guvern - Parlament. Cred că această discuţie dl preşedinte trebuia să o aibă şi cu Guvernul, dar şi cu Parlamentul. Este foarte important că preşedintele face această vizită, dar mult mai importante sunt rezultatele, ce obţinem din această vizită. Dacă mergem doar să facem fotografie, nu cred că aduce beneficii României. (...) Cred că la întoarcere e normal ca dl preşedinte să vină în faţa românilor şi să spună: am obţinut asta, asta, pentru că important la o astfel de vizită să discuţi şi despre anumite probleme care pot consolida relaţiile", a declarat Viorica Dăncilă, citată de Mediafax, la Antena 3.

Nu în ultimul rând, Dăncilă a transmis că speră ca preşedintele să nu ia decizii cu care Guvernul să nu fi fost de acord în prealabil.

Detalii aici.