"Să nu se interpreteze" - Motivul pentru care la Suceava nu s-au raportat în timp decesele pacienţilor cu Covid-19

(gds.ro)

Generalul Ionel Oprea, cel care a avut misiunea de a coordona activitatea militarilor de la Spitalul Suceava, a dezvăluit motivul invocat de către personalul medical de acolo pentru a justifica faptul că nu au fost raportate la timp decesele în rândul pacienţilor cu Covid-19. Aceştia au afirmat că au întârziat cu raportările pentru ca „să nu se interpreteze”.

Potrivit autorităţilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a primit, vineri, de la unitatea spitalicească în cauză, raportări cu decese din prima jumătate a lunii aprilie. Ionel Oprea a declarat la Digi24 că, deşi a ordonat în scris personalului medical de aici să facă raportările corect, totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat. În acest sens, conducerea militară a sesizat procurorii iar aceştia au demarat o anchetă penală.

„S-a dat dispoziţie scris că toate aceste lucruri să se remedieze şi să fie raportate. Când am revenit şi am verificat, o parte din ele nu fuseseră înregistrate în sistem. Doamna de acolo a zis că s-a temut ca să nu se interpreteze. Ce să se interpreteze, doamnă? Sunt decese şi trebuiau să fie introduse. Disciplina în serviciu nu face parte din educaţia profesională a tuturor de acolo. Spuneau aşa, cu seninătate, că au considerat că nu e cazul său: da, le facem. Dar de ce nu le-aţi făcut? Cine şi ce interes are să ascundă nişte decese? Nu am fost în stare să le înţeleg determinarea sau cauzalitatea”, a declarat generalul Ionel Oprea la Digi 24.

Generalul Oprea afirmă că nu au fost găsite nici date referitoare la numărul cadrelor medicale infectate, în total 20 sau 21.

„Şeful nu numai că nu a fost în stare să ne prezinte o situaţie clară, dar nici nu a vrut, a refuzat şi a plecat, şi-a dat demisia. Nu a mai venit pe la serviciu. A trebuit să aducem de la Spitalul Militar Sibiu pe şeful de acolo şi în 10 zile de abia am reuşit să clarificăm cine, unde este, în ce situaţie se află. Am mers la condica de decese la morgă şi nu corespundea cu numărul datelor din sistem. Am constatat un număr de 10 sau 11 foi de observaţie care nu fuseseră operate. Era vorba despre urgenţe care din UPU au urcat direct în Terapie Intensivă unde au decedat în mai puţin de o zi”, a mai precizat Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură