Salariile gigantice care se pot obţine în companiile din energie deţinute de statul român

Bancnote de 50 şi 200 de lei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
22.05.2024

Statul român, prin companiile pe care le deţine sau unde este acţionar majoritar, rămâne principalul jucător pe piaţa de energie, unde, în ultimii ani, din cauza crizei în energie, am fost martori atât la creşterea preţurilor cât şi la o explozi a profiturilor realizate de companiile din acest sector.

În unele cazuri, acest lucru a însemnat o creştere salarială pentru cei din conducerea acestor companii. Pe de altă parte, multe dintre companiile unde statul român este unic acţionar sunt în faliment, relatează Fanatik.

Transgaz şi Transelectrica sunt companiile ce deservesc infrastructura pentru energie şi transport de gaze, aflându-se în subordonarea Secretariatului General al Guvernului, adică a prim-ministrului. Statul român deţine aproape 60% din acţiunile ambelor companii, ce sunt tranzacţionate şi la Bursa de Valori Bucureşti.

În ceea ce priveşte Transelectrica, directorul executiv al companiei este Ştefăniţă Munteanu, numit în această funcţie la finalul lunii aprilie a anului trecut. Fost consilier judeţean la Buzău, ales pe listele PSD, acesta făcea parte din Directoratul Transelectrica din decembrie 2021. Potrivit ultimei declaraţii de avere, depuse în iunie 2023, salariul încasat de Ştefăniţă Munteanu la Transelectrica a fost de 381.005 lei, mai susţine site-ul citat.

În ceea ce priveşte Transgaz, compania este condusă din anul 2017 de către directorul general Ion Sterian. În declaraţiile de avere depuse la ANI, salariul pe care acesta îl primeşte în cadrul companiei unde statul român este acţionar majoritar este anonimizat. Totuşi, veniturile sale pe anul 2022 au apărut în Raportul de remunerare aprobat anul trecut de către adunarea generală a acţionarilor companiei. Potrivit acestui document, salariul fix al directorului executiv al Romgaz a fost de 392.368 lei, la care s-au adăugat alţi 112.820 lei, banii plătiţi pentru zilele de concediu.

Totuşi, continuă Fanatik, aceste sume pălesc comparativ cu cei 1,4 milioane de lei încasaţi ca remuneraţie variabilă anuală. Această sumă este stabilită plecând de la o valoare standard, stabilită prin act adiţional la contractul de mandat, sumă care este înmulţită cu gradul de îndeplinire al indicatorilor de performanţă. În cazul directorului Transgaz, valoarea standard a remuneraţiei variabile anuale era stabilită în 2022 la suma de 495.000 euro, brut.

În ceea ce priveşte companiile unde statul român este unic acţionar, un statut aparte îl are SAPE SA, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie S.A.. Practic, potrivit Fanatik, vorbim de o companie al cărui rol este administrarea participaţiilor minoritare ale statului român în alte companii din domeniul energiei. Preşedintele Directoratului este Stănescu Nicolae Bogdan Codruţ, însă salariul pe care acesta îl încasează în această funcţie este secretizat în declaraţiile de avere. Acesta ocupă mai multe funcţii de conducere în companiile din energie, doar veniturile pe care le declară depăşesc suma de 7.000 de euro lunar.

Conform publicaţiei citate, societatea Electrocentrale Constanţa SA are şi ea un nou director general începând cu luna aprilie a acestui an, în persoana liberalului Daniel Popa, numit provizoriu în această funcţie. Remuneraţia sa lunară este stabilită ca reprezentând 2,6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului brut lunar din ramura “producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – cod CAEN 35”, în conformitate cu comunicatul INS pentru luna decembrie 2023. Un alt liberal a venit la conducerea executivă şi a companiei Electrocentrale Group SA. În iulie 2023, printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie, în fruntea companiei era numit Octavian Oprea. Salariul directorului executiv depăşeşte 500.000 lei pe an

De asemenea, mai precizează site-ul citat, Transelectrica (cu 97,8%) şi SGG (cu 2,16%) sunt acţionarii majoritari ai OPCOM SA, operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale, . Această companie este condusă din anul 2003, deci mai bine de 20 de ani, de către directorul general Victor Ionescu. Potrivit site-ului companiei, acesta este numit provizoriu la conducerea executivă a companiei. Potrivit declaraţiei de avere din 2023, salariul încasat în anul precedent a fost de 314.487 lei, ceea ce înseamnă peste 26.000 lei/ lunar.

Totodată, continuă Fanatik, o altă companie unde statul român este acţionar majoritar este Oil Terminal, din Constanţa. În vara anului trecut, Consiliul de Administraţie al companiei l-a numit în funcţia de director general pe Sorin Ciutureanu, cel care conducea această companie din anul 2018 şi se afla în funcţia de director general interimar. Salariul său în anul 2022 a fost de 456.860 lei. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor