Sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru plasarea publicităţii în limba rusă

(photos.com)

Agenţiile de publicitate vor fi obligate să difuzeze publicitate doar în limba română, în caz contrar riscă amenzi de până la zece mii de lei, potrivit unor modificări la Codul Contravenţional.

În acest sens, deputaţii au adoptat un proiect de lege care prevede amendarea celor ce plasează publicitate doar în limba rusă. Astfel, persoanele fizice care nu se vor conforma prevederilor legale, vor fi amendate cu 3 mii de lei, iar sancţiunile pentru persoanele juridice se vor ridica la 10 mii de lei.

Deci, prezentarea, producerea sau difuzarea publicităţii care nu întruneşte condiţiile prevăzute de legislaţia lingvistică urmează a fi sancţionată cu amendă de la 20 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Proiectul de lege respectiv, propus de deputaţii liberali Valeriu Munteanu şi Ana Guţu, are drept scop protejarea patrimoniului naţional lingvistic prin introducerea de sancţiunii pentru nerespectarea legislaţiei lingvistice în procesul de producere, prezentare sau difuzare a materialelor publicitare, notează MOLDPRES.

Potrivit autorilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, publicitatea se difuzează în limba de stat şi, la necesitate, se traduce în alte limbi, însă, din cauză că nu existau sancţiuni, deseori companiile de publicitate încălcau prevederile legii.

Potrivit noilor prevederi, publicitatea se va difuza mai întâi în limba de stat, iar, la dorinţa furnizorului, şi în alte limbi. În opinia autorilor proiectului de lege, prin plasarea publicităţii doar în limba rusă sunt discriminaţi vorbitorii de limba română.

Liberalii susţin că Moldova este împânzită cu anunţuri, panouri publicitare, denumiri de firme şi magazine, scrise doar în limba rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe