Sancţiunile împotriva Iranului sunt 'harachiri' pentru europeni

Steagul Iranian flutură lângă o rachetă sol-sol.
Steagul Iranian flutură lângă o rachetă sol-sol. (VAHID REZA ALAEI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2012

Încă o dată Iranul ilustrează faptul că 'Orientul este o chestiune delicată', această 'înţelepciune clasică' fiind rostită de tovarăşul Suhov, personaj emblematic din filmul 'Soarele alb al deşertului'. Mass-media iraniene au anunţat că Teheranul este de acord să reia negocierile internaţionale pe marginea programului său nuclear, o întrevedere cu mediatori internaţionali - SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania - urmând să aibă loc la Istanbul peste câteva zile. Această informaţie a tras în jos cotaţiile la petrol, astfel că luni şi marţi preţurile au scăzut.

Permiţându-i pieţei să se relaxeze, Iranul a iniţiat o lovitură surprinzătoare, consideră cotidianul rus Utro. Marţi, 10 aprilie, ministrul petrolului din Iran, Rostam Qasemi, a confirmat că republica a oprit exportul de petrol spre Grecia. Ceva mai târziu, postul de televiziune iranian cu emisie în limba engleză, Press TV, a anunţat suspendarea livrărilor de petrol către Spania. Urmează Germania şi Italia. În ceea ce priveşte principalii săi inamici europeni - Marea Britanie şi Franţa - Teheranul a încetat să le livreze petrol încă din luna februarie.

Este evident că acest demers în ajunul negocierilor nu este unul întâmplător. Iranul dă foarte clar de înţeles că acordul pentru continuarea negocierilor nu echivalează câtuşi de puţin cu înfrângerea sa în acest proces şi că nu are de gând să cedeze. Teheranul are suficiente rezerve valutare ca să poată sta liniştit chiar dacă nu va vinde petrol timp de doi sau trei ani de zile, a declarat săptămâna aceasta preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Majoritatea experţilor sunt de acord cu preşedintele Iranului: ţara va supravieţui embargoului european. De altfel, subliniază Utro, decizia privind suspendarea livrărilor de petrol spre Grecia a fost dictată nu doar de raţiuni politice, legate de sancţiunile la adresa Teheranului, ci şi de motive economice: înglodaţi în datorii, grecii nu şi-au achitat importurile de petrol. În afară de aceasta, Europa va putea să găsească surse alternative la livrările suspendate.

Cu toate acestea, nu toţi sunt de acord cu această ipoteză. Preşedintele 'Transneft', Nikolai Tokarev, este de părere că pierderea livrărilor de petrol iranian se va resimţi destul de dureros: este aproape nerealist ca Uniunea Europeană (UE) să poată compensa volumul de petrol pe care nu-l va primi din cauza sancţiunilor împotriva Iranului.

'Sancţiunile împotriva Iranului sunt 'harachiri' pentru europeni', a declarat Tokarev într-un recent interviu acordat presei ruse. 'Este greu de explicat o asemenea politică sinucigaşă, acest 'dus al trenei' unui jucător mondial mai puternic, care îşi dictează regulile', a spus preşedintele 'Transneft'. Tokarev a explicat că la ora actuală Iranul livrează pe piaţa europeană circa 30 de milioane de tone de petrol. Cifra este una destul de impunătoare, iar piaţa este deja stabilită, astfel că reorientarea din alte direcţii a cantităţilor de combustibili corespunzătoare sau creşterea bruscă a extracţiilor este destul de dificilă, consideră specialistul rus.

De altfel, nu este vorba doar de creşterea extracţiilor de petrol. Cotidianul Utro aminteşte că SUA, Franţa, Marea Britanie şi Japonia au convenit deja că, în caz de necesitate, îşi vor desigila rezervele strategice. De asemenea, o serie de ţări exportatoare, între care şi Rusia, şi-au exprimat deja acordul de a compensa cantităţile de petrol lipsă.

Fără îndoială, toate aceste jocuri în jurul Iranului sunt în avantajul exportatorilor de petrol. Atât timp cât situaţia rămâne controversată, preţurile la petrol se vor menţine la un nivel ridicat, aducând venituri suplimentare la bugetele de stat, subliniază cotidianul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor