Şanse mici ca "Doctor Strange 2" să fie difuzat în China. Regimul comunist, supărat că un stand Epoch Times apare în film

O scenă din filmul “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” include un stand de ziare pe care sunt scrise caracterele in limba chineza pentru ziarul The Epoch Times
O scenă din filmul “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” include un stand de ziare pe care sunt scrise caracterele in limba chineza pentru ziarul The Epoch Times (Screenshot/IMDb/YouTube)

Regimul comunist chinez probabil că nu va permite ca noul film Marvel, “Doctor Strange in the Multiverse of Madness”, să se lanseze în cinematografele din China, după ce un stand de ziare al publicaţiei The Epoch Times a apărut pentru câteva clipe într-o scenă din film, potrivit unui director şi producător de filme veteran de la Hollywood.

Chris Fenton, autorul cărţii “Feeding the Dragon: Inside the Trillion Dollar Dilemma Facing Hollywood, the NBA, and American Business”, a declarat că sunt deja mici şansele ca noul film “Doctor Strange” să fie lansat în China, după ce mai multe filme Marvel nu au reuşit să intre pe piaţa chineză.

“Această evoluţie recentă, în care ziarul The Epoch Times este văzut ca fiind una dintre vedetele principale ale filmului, cu siguranţă anulează orice fel de şansă pe care o aveau de a intra pe această piaţă”, a afirmat Fenton, într-un interviu recent acordat emisiunii “China Insider”, de la EpochTV.

Standul galben al ziarului The Epoch Times, pe care sunt inscripţionate caracterele chinezeşti 大紀元時報, pentru ediţia sa în limba chineză, apare pentru câteva secunde într-o scenă din film. Cutia cu ziare poate fi văzută în fundal, pe străzile din New York, în timpul unei lupte între Doctor Strange şi un monstru cu un singur ochi numit Gargantos.

Înfiinţat de disidenţi chinezi, Epoch Times este ziarul cu cel mai mare tiraj în rândul comunităţilor chineze din afara Chinei, fiind cunoscut pentru raportarea necenzurată a actualităţii din China, inclusiv a luptelor politice interne din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), a încălcărilor drepturilor omului comise de regim împotriva minorităţilor etnice şi a grupurilor religioase, precum şi a operaţiunilor de propagandă şi de influenţă ale Beijingului în străinătate.

O anchetă realizată în martie/aprilie 2006 de ziarul The Epoch Times a dezvăluit - pentru prima oară - că regimul comunist chinez omoară prizonerii de conştiinţă prin recoltarea de organe.

Oameni nevinovaţi închişi pentru convingerile lor spirtiuale sau morale erau ucişi pe mesele de operaţii iar organele vândute cu profituri imense doritorilor din toată lumea. Principalele victime erau aderenţii Falun Gong, o disciplină spirituală care propune un cod moral bazat pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, împreună cu un set de exerciţii meditative.

Această anchetă cutremurătoare, urmată de ample investigaţii internaţionale independente care au demostrat că oribila practică a recoltării de organe continuă şi în ziua de astăzi, avea să pună Epoch Times pe lista publicaţiilor ce nu pot fi accesate în China.

La fel ca multe organizaţii media şi platforme de socializare occidentale, site-urile în limbile engleză şi chineză ale The Epoch Times sunt interzise în China.

(Screenshot/IMDb/YouTube)

Şansa ca noul film Doctor Strange să fie difuzat în China este “probabil inexistentă acum”, a susţinut Fenton, dar oamenii nu vor şti de ce, deoarece “China nu te lasă niciodată să ştii cu siguranţă de ce interzice un anumit film”. Fenton a adăugat că Beijingul are obiceiul de a fi ambiguu, şi nu doar în ceea ce priveşte interzicerea filmelor.

“Guvernul chinez nu spune niciodată pe deplin de ce penalizează o companie. De fapt, multe dintre acestea sunt speculaţii. Şi, sincer, aceste speculaţii creează o reţea mai largă de autocenzură, deoarece nu eşti niciodată sigur de ce anume sunt supăraţi [liderii de la Beijing – n.r.]”, a continuat Fenton.

Marvel

Întrebarea cea mai mare este dacă studiourile Marvel au avut intenţia de a include cutia de ziare în respectiva scenă. În acest sens, Fenton a spus că nu poate decât să speculeze, dar că este puţin probabil ca Marvel să nu fi ştiut că era acolo.

Fenton a afirmat că experienţa sa directă cu filmul “Iron Man 3” l-a învăţat că supraveghetorii de scenariu şi persoanele care lucrează la post-producţia filmului “ştiu exact ce recuzită este folosită”.

“Aşa că ideea că cei 200-300 de oameni de pe platou din acea zi şi cei 200-300 de oameni din post-producţie, pe parcursul post-producţiei, nu au observat standul de ziare al Epoch Times acolo pare foarte neverosimilă”, a continuat Fenton.

Doctor Strange 2 este programat să aibă premiera în Statele Unite pe 6 mai. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă filmul mai are standul de ziare în scena de luptă. Există o şansă ca Marvel să o şteargă, având în vedere că ziarul chinez de stat Global Times a criticat în mod deschis Marvel într-un articol de opinie.

Articolul difuzat de portavocea Partidului Comunist Chinez, publicat pe 1 mai, se străduieşte să calomnieze The Epoch Times înainte de a acuza noul film Doctor Strange că “face de ruşine SUA şi Hollywood-ul” pentru că a inclus standul ziarului.

Fenton a precizat că se îndoieşte că Marvel va şterge acum standul de ziare din filmul său:

“Aşa că, în cazul în care China este provocată într-un mod în care Marvel simte că trebuie să îndepărteze ceva pentru ca restul lumii să vadă, cred că va refuza. Şi nu ştiu dacă le va cere China să facă acest lucru sau dacă ei [Marvel – n.r.] doar presupun că există această cerere şi nu fac acest lucru. Dar mi-ar plăcea să cred că Marvel nu o elimină pentru ca lumea să o vadă”.

The Epoch Times a luat legătura cu Disney, compania-mamă a Marvel, pentru a face un comentariu.

Cenzura

Fenton a mai declarat că este o problemă atunci când studiourile de la Hollywood se angajează în autocenzură.

“Problemă cu China este că ne-am cenzurat singuri conţinutul pe care îl facem pentru întreaga lume, pentru a avea acces la acea piaţă. Astfel, atunci când facem acest lucru, în esenţă, liniştim China pentru a le duce propria naraţiune nu doar în interiorul graniţelor lor, ci şi pentru a o răspândi în întreaga lume”, este de părere Fenton.

De altfel, Fenton a dat ca exemplu remake-ul din 2012 al clasicului “Red Dawn” din 1984 şi continuarea filmului “Top Gun”.

Producătorii filmului “Red Dawn” au decis să prezinte răufăcătorii care invadează Statele Unite ca fiind nord-coreeni şi nu chinezi, de teamă să nu piardă piaţa chineză.

Un trailer din 2019 al filmului “Top Gun: Maverick”, un film programat să fie lansat în Statele Unite pe 27 mai, arată că steagul Taiwanului a fost îndepărtat de pe emblema jachetei de piele purtată de personajul lui Tom Cruise, aviatorul Pete “Maverick” Mitchell. China consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său şi respinge orice aluzie care ar putea sugera independenţa de facto a insulei.

Una dintre solicitările de cenzură ale Chinei a ieşit recent la iveală. Într-un raport publicat pe data de 1 mai, care citează mai multe surse anonime, publicaţia digitală Puck News a susţinut că autorităţile de reglementare din China au cerut companiei Sony Pictures să facă unele modificări la “Spider-Man: No Way Home”, un film Marvel distribuit de Sony.

În primul rând, autorităţile de reglementare chineze au cerut ca Statuia Libertăţii să fie îndepărtată la finalul filmului. După ce Sony a refuzat, autorităţile de reglementare au cerut ca statuia să fie minimizată, cum ar fi diminuarea iluminării sculpturii. Potrivit Puck News, Sony a refuzat şi cea de-a doua solicitare.

Filmul “Spider-Man: No Way Home” a fost lansat în Statele Unite pe 21 decembrie, dar nu a fost lansat în China.

“Aşadar, ceea ce aş vrea să văd la Hollywood este pur şi simplu să protejeze libertatea de exprimare şi libertatea de exprimare creativă. Ar trebui să facem filme care să se adreseze publicului din întreaga lume. Dar ar trebui să facem acest lucru protejând drepturile cineaştilor de a putea spune poveştile fără niciun fel de cenzură sau de influenţă din partea obiectivelor propagandistice ale Chinei”, a conchis Fenton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe