Săptămâna a şasea: Zeci de mii de sârbi continuă protestele împotriva preşedintelui Vucic

Aleksandar Vucic - preşedintele Serbiei
Aleksandar Vucic - preşedintele Serbiei (Florin Chirila/Epoch Times)

Aproximativ 40.000 de sârbi au mărşăluit sâmbătă împotriva guvernării preşedintelui Aleksandar Vucic în cea de-a şasea săptămână consecutiv, protestele având loc atât în capitala Belgrad, cât şi în oraşe precum Nis, Novi Sad sau alte câteva localităţi mai mici, potrivit Deutsche Welle.

În Belgrad, manifestanţii au afişat un banner pe care era imprimată o cămaşă pătată cu sânge, o aluzie la atacul nesoluţionat asupra politicianului de stânga Borko Stefanovic din luna noiembrie.

Alianţa pentru Serbia, din care fac parte partide din opoziţie, suspectează că partidul lui Vucic – Partidul Progresiv Sârb (PPS) – a avut un rol în atacarea lui Stefanovic. PPS a respins acuzaţia.

Manifestanţii au făcut apel pentru protejarea libertăţii mass mediei, încetării mediului ostil din ţară pentru jurnalişti şi persoane din opoziţie, precum şi transparenţă din partea guvernului în procesul de soluţionare a disputelor cu Kosovo.

Actorul Branislav Trifunovic a declarat la protestul din Belgrad că Serbia este o ţară pentru cetăţeni şi nu pentru hoţi şi a cerut publicului să protesteze şi miercuri, când are loc aniversarea uciderii politicianului sârb kosovar Oliver Ivanovic, ce s-a produs în 2018.

Ivanovic, un opozant al politicii lui Vucic în Kosovo, a fost împuşcat mortal în enclava sârbă Kosovska Mitrovica în plină zi. Făptaşii nu au fost găsiţi.

Vucic, fost ultra-naţionalist transformat într-un susţinător al aderării Serbiei la Uniunea Europeană, a respins acuzaţiile că guvernarea sa este autocrată, atât pe parcurusl mandatului lui ca premier din 2014, cât şi ca preşedinte începând cu 2017.

Însă anul trecut, Comisia Europeană şi-a exprimat temerile în legătură cu libertăţile mass mediei din Serbia, citând violenţele şi ameninţările la adresa jurnaliştilor.

Protestele, care au început în 8 decembrie 2018, s-au amplificat după ce preşedintele a declarat că nu va accepta cererile manifestanţilor, “chiar dacă ar ieşi cinci milioane de oameni în stradă”. Manifestanţii au adoptat ulterior sloganul “Unul din cinci milioane”.

Liderul opoziţiei Dragan Djilas a afirmat că amploarea protestelor i-a surprins pe mulţi oameni, inclusiv pe unii politicieni din opoziţie.