Şapte membri CSM cer revocarea Liei Savonea: "Şi-a exercitat defectuos atribuţiile"

Lia Savonea
Lia Savonea

Şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii - atât judecători cât şi procurori - cer revocarea controvesatei Lia Savonea din funcţia de preşedinte al Consiliului, relatează Ziare.com.

Solicitarea a fost trimisă ieri plenului CSM şi dacă se va respecta procedura, ar trebuie să fie discutată în prima şedinţă a Consiliului.

Solicitarea de revocare este semnată de judecătorii Mihai Bălan, Andrea Chis, Bogdan Mateescu şi de procurorii Cistian Ban, Nicolae Solomon, Tatiana Toader şi Florin Deac, şi vine pe fundalul încercărilor obstinate ale Liei Savonea de a o valida pe Adina Florea la şefia Secţiei Speciale pentru Investigarea Magistraţilor (SIIJ). De altfel, pentru a-şi îndeplini acest scop, Savonea a mers până la a vorbi despre modificarea legislaţiei, astfel încât membrii CSM care lipsesc de la şedinţe fără permisiunea sa să-şi piardă mandatul.

De altfel, în motivele revocării invocate de cei 7 membri CSM, apare şi numele Adinei Florea.

"A avut întâlniri particulare cu conducători din sistemul judiciar- de exemplu cu adjunctul şefului SIIJ, dna procuror Adina Florea în data de 1 aprilie 2019, actuali conducători ai Inspecţiei Judiciare, conducători de instanţe, fără să aducă la cunoştinţa membrilor Consiliului existenţa acestor întâlniri, obiectul discuţiilor şi concluziile la care s-a ajuns, ducând funcţia de reprezentare într-o zonă netransparentă, propice speculaţiilor", este unul dintre motivele de revocare.

Liei Savonea nu i se reproşează doar problema SIIJ, ci efectiv modul defectuos în care şefa CSM şi-a exercitat atribuţiile.

"Pentru modul defectuos în care domnia sa şi-a exercitat atribuţiile prevăzute de lege pentru înalta demnitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, îndepărtând Consiliul de la rolul sau constituţional, făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionarii şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale", se arată în cererea de revocare.

Pe scurt însă, cele trei mari motive pentru care judecătorii şi procurorii cer revocarea şefei CSM sunt:

- Că şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţia de reprezentare a CSM;

- Că nu şi-a îndeplinit, după caz, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de conducere, coordonare şi control prevăzute de Legea 317/004 privind CSM;

- Nu şi-a îndeplinit atribuţia de prezidare a lucrărilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, prin aceea că în cadrul şedinţelor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a manifestat în mod repetat atitudini părtinitoare, cenzurând, întrerupând în mod inexplicabil luările de poziţie a unor membri, în timp ce a încurajat unele atitudini agresive ale altor membri (Gabriela Baltag, Victor Teodor Alistar) faţă de aceştia.

Mai amintim în context că Lia Savonea - despre care presa a scris în repetate rânduri că ar fi în siajul PSD - s-a remarcat şi prin poziţionarea făţişă de partea Guvernului Dăncilă şi împotriva preşedintelui Iohannis, pe problema nominalizării ministrului Justiţiei în persoana Danei Gîrbovan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne