Sartiglia din Oristano, cel mai faimos turnir medieval din Sardinia [video]

Sartiglia din Oristano
Sartiglia din Oristano (screenshot tramite foto www.sartiglia.info)

Sartiglia este unul dintre cele mai fascinante evenimente tradiţionale din Sardinia, Italia, unul pe care oricine iubeşte această insulă italiană trebuie să îl experimenteze cel puţin o dată în viaţă. Astfel, dacă vă aflaţi prin zonă nu ezitaţi să participaţi, iar dacă doriţi o călătorie culturală deosebită, evenimentul se desfăşoară în perioada 19 şi 21 februarie, deci sunteţi în timp pentru a vă organiza.

Dar ce este Sartiglia?

Sartiglia este o cursă după stele, care aminteşte de tradiţia medievală spaniolă, când în oraşele regale Oristano, Cagliari, Sassari şi Iglesias se organizau turniruri ecvestre. Atât de mult încât termenul "Sartiglia" provine din castilianul "Sortijia", la rândul său derivat din latinescul "sorticula", care înseamnă "inel". Cu toate acestea, nu este exclus ca în perioada Giudicale să fi avut loc şi turniruri ecvestre, deşi nu există dovezi în acest sens.

Cum se desfăşoară Sartiglia?

Există trei momente fundamentale ale Sartiglia: îmbrăcarea, cursa după stea şi pariglia. Analizăm doar câteva detalii, pentru a înţelege semnificaţia mai intimă şi mai profundă a carnavalului din Oristano.

Îmbrăcămintea este probabil cel mai important şi solemn moment simbolic al Sartiglia. Are loc în jurul prânzului, la sediul de Gremio care organizează cursa, la sfârşitul procesiunii care îi vede pe massaieddas şi pe a sa massaia manna purtând coşuri cu hainele pentru îmbrăcarea propriu-zisă şi pe membrii de la Gremio purtând săbiile care vor fi folosite mai târziu în cursă.

(screenshot tramite foto www.sartiglia.info)

(screenshot tramite foto www.sartiglia.info)

Acesta este unul dintre cele mai sugestive momente din Sartiglia, deoarece aşa numitul Componidori - cel care conduce şi comandă cursa - îşi pierde hainele pământeşti pentru a-şi pune masca androgină, a urca pe un cal şi a deveni punctul sacru al uniunii dintre om şi Dumnezeu.

(screenshot tramite foto www.sartiglia.info)

Din acest moment, de fapt, el nu mai poate coborî de pe cal, până în momentul dezbrăcării (toate detaliile despre dezbrăcare le găsiţi în acest extraordinar articol).

Din punct de vedere turistic, oricât de impresionant ar fi, acest moment nu este public. De fapt, nu se poate participa decât pe baza unei invitaţii din partea Gremio, care organizează cursa, dar este filmată şi difuzată pe marile ecrane amplasate în centrul oraşului. Pentru cei care nu au găsit bilete pentru a sta confortabil în tribună se pot găsi poziţii bune de-a lungul barierelor care delimitează traseul cursei, care sunt, de altfel, gratuite.

Cursa după stea: Acesta este punctul culminant al Sartigliei, care începe în jurul orei 13:30 (dar această oră este rareori respectată şi, de obicei, începe mult după), cu sosirea procesiunii istorice, a toboşarilor şi a călăreţilor. Dar startul oficial al cursei este dat atunci când Componidori împreună cu Secundu îşi încrucişează săbiile sub steaua atârnată de panglica din mijlocul traseului. În fiecare an participă aproximativ 120 de călăreţi.

(screenshot tramite foto sartiglia.info)

Componidori porneşte primul, urmat de coechipierii săi şi de către toţi călăreţii cărora le va da onoarea de a alerga după stea. Şi atenţie, nu este important doar să nimereşti steaua, ci curajul şi îndemânarea călăreţului ies în evidenţă cu cât viteza calului lansat la galop este mai mare şi cu cât stilul de călărie este mai compus şi mai elegant.

Sa Remada: Şi soseşte momentul gestului denumit sa Remada, ceva extrem de emoţionant, unde Componidori se află pe spinarea calului în galop, bazându-se doar pe patrupedul său şi pe Dumnezeu, în timp ce binecuvântează mulţimea făcând semnul crucii în gesturi ample cu Pippia de Maiu (un buchet de violete şi perişor).

(screenshot tramite foto www.sartiglia.info)

Este un spectacol care emoţionează şi încântă în acelaşi timp, publicul fiind neîncrezător la trecerea acestui personaj care se află la mijloc între mit şi legendă. Odată cu sa Remada, se încheie şi cursa după stea, dar seara nu s-a terminat, urmează pariglia.

Pariglie: Acestea sunt adevărate acte de curaj pe cal, acrobaţii incredibile pe armăsari galopanţi, care realizează spectacole în combinaţie de câte trei călăreţi care aleargă unul lângă altul şi aproape unul de celălalt, cum ar fi echilibristică, poduri şi multe altele. Din ce în ce mai frecventă este prezenţa amazoanelor!

(screenshot tramite video Youtube Sartiglia Magazine)

Şi nu se exagerează cu superlative sau tonuri exagerate, urmăriţi videoclipul de mai sus, este incredibil. Şi în acest caz, calmul, încrederea şi rapiditatea paradei sunt la fel de importante ca şi dificultatea figurii executate. Inutil să mai spunem că ceea ce deschide şi închide le pariglie este "pariglia de Componidori".

Dacă am reuşit să vă transmitem pasiune pentru această cursă incredibilă, puteţi găsi informaţii mult mai detaliate pe site-ul oficial al Fundaţiei Sartiglia, folosit ca sursă principală, alături de Wikipedia şi Youtube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură