Şase giganţi ascunşi ajută la descoperirea naturii în Danemarca

Unul dintre „Cei şase giganţi uitaţi“ creaţi de artistul danez Thomas Dambo
Unul dintre „Cei şase giganţi uitaţi“ creaţi de artistul danez Thomas Dambo

De acasă la locul de muncă, de la locul de muncă la supermarket şi de la supermarket acasă. Acesta este cercul vicios, în care sunt prinşi foarte mulţi, pe care încearcă să-l rupă artistul danez Thomas Dambo prin lucrarea „Cei şase giganţi uitaţi”.

Cei şase giganţi sunt sculpturi uriaşe făcute din lemn reciclat, ascunse în şase suburbii din Copenhaga.

(Thomas Dambo)

Scopul traseului este să stimuleze curiozitatea oamenilor şi să le dea posibilitatea să „viziteze locuri frumoase şi natura din jurul oraşului“, relatează Dambo publicaţiei BBC.

„De aceea am pus sculpturi în mijlocul a ... nimic. Astfel, oamenii trebuie să meargă special să-i caute şi, pe această rută vor putea vedea locuri diferite şi vor înţelege că este bine să ieşi şi să explorezi lumea”. Artistul Dambo mărturiseşte că scopul este ca oamenii să se bucure nu numai de sculpturi, dar şi de peisajele minunate pe care le întâlnesc în cale.

Spaţiile în care sunt amplasate statuile din lemn sunt spaţii libere care, din cauza faptului că nu sunt parcuri, tind să fie foarte puţin vizitate. Sunt spaţii verzi care în viitor pot fi transformate în spaţii de locuit.

Sculpturile sunt o motivaţie pentru ca oamenii să fie încurajaţi să le viziteze înainte ca aceste locuri să dispară.

(Thomas Dambo)

Pentru a ajunge la statui, artistul a creat o hartă similară cu cele create pentru căutarea comorilor, cu indicii unde sunt ascunse. Lângă fiecare sculptură există o piatră care are o placă cu indicaţii despre poziţia următoarei.

(Thomas Dambo)

„Cei şase giganţi uitaţi” pot fi vizitaţi într-o zi, cu bicicleta sau cu maşina, în 5 sau 6 ore. Pentru cei care iubesc mişcarea în aer liber pot fi văzute, mergând pe jos, în aproximativ 12 ore.

(Thomas Dambo)

Toate sculpturile sunt realizate din lemn reciclat de Dambo, împreună cu asistenţii săi şi un grup de voluntari locali.

Locaţia este importantă. Când Dambo descoperă un loc frumos şi necunoscut, se gândeşte ce sculptură ar putea completa peisajul şi ce funcţie poate îndeplini.

(Thomas Dambo)

Acestea sunt sculpturi care interacţionează cu mediul şi sunt create nu numai pentru a fi privite, ci pot fi atinse, în special de copii.

(Thomas Dambo)

Numele fiecăruia dintre giganţi - Oscar, Little Tilde, Louis etc. - sunt ale voluntarilor care le-au construit împreună cu Dambo. Fiecare gigant a stat în atelierul artistului timp de două săptămâni, iar construirea lor în locul ales a durat aproximativ o săptămână, relatează Dambo aceleiaşi publicaţii.

(Thomas Dambo)

Proiectul are mai puţin de un an, dar impactul acestuia se simte deja. „Nu ştiu exact câţi oameni vin, dar ştiu că sunt mulţi”, spune Dambo. „Când m-am dus să pun sculpturile, nu era nimeni, numai natura. Acum vedeţi oameni şi puteţi vedea cărările marcate pe terenul din zonă de urmele vizitatorilor.”

Dacă doriţi să vedeţi alte proiecte ale artistului Thomas Dambo puteţi face clic aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură