Şase jucători ai lui Şahtior Doneţk refuză să revină în Ucraina

Mircea Lucescu, antrenorul echipei FC Zenit Sankt Petersburg.
Mircea Lucescu, antrenorul echipei FC Zenit Sankt Petersburg. (Dennis Grombkowski / Bongarts / Getty Images)

Şase fotbalişti sud-americani ai echipei antrenate de Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk, au refuzat să ia avionul spre Ucraina după meciul amical pierdut sâmbătă contra formaţiei franceze Olympique Lyon (1-4), a indicat agenţia ITAR-TASS, citată de AFP.

Jucătorii sunt îngrijoraţi de criza politică din Ucraina, ce a luat o nouă turnură în această săptămână, odată cu tragedia avionului companiei Malaysia Airlines.

Se cunosc numele a cinci dintre cei şase jucători ai campioanei Ucrainei, toţi sud-americani: brazilienii Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa şi argentinianul Ferreyra. Şahtior a încheiat sâmbătă turneul de pregătire înaintea noului sezon.

"Nu vreau să fac comentarii deocamdată", a declarat managerul general al lui Şahtior, Serghei Palkin, citat de site-ul Tribuna.

Pe site-ul său, Şahtior anunţă sosirea echipei la Lvov, în vestul Ucrainei, unde echipa va disputa pe 22 iulie Supercupa Ucrainei împotriva lui Dinamo Kiev. O fotografie cu câţiva jucători coborând din avion, printre care croatul Darijo Srna şi ucraineanul Taras Stepanenko, însoţeşte anunţul de pe site-ul lui Şahtior, în care nu există nicio aluzie la jucătorii dezertori.

În altă ordine de idei, mijlocaşul argentinian al lui Metalist Harkov, Sebastian Blanco, a refuzat să revină cu echipa sa în Ucraina, la finalul stagiului de pregătire din Austria.

"După prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, nu am nicio intenţie să mă întorc în Ucraina", a declarat el de la Buenos Aires.

În ciuda situaţiei din ţară, Federaţia ucraineană de fotball (FFU) a refuzat să amâne startul campionatului, programat pe 25 iulie.

"Întreaga ţară plânge în faţa tragediei care o loveşte. Este îngrozitor. Aceasta nu va influenţa însă debutul campionatului. Insistăm asupra faptului că fotbalul trebuie să rămână în afara politicii", a subliniat responsabilul serviciului de presă al FFU, Pavel Ternovoi.