Şase morţi, clădiri prăbuşite în urma celui mai puternic cutremur care a lovit Albania în ultimii 30 de ani

Cutremur în Albania
Cutremur în Albania (GENT SHKULLAKU/AFP via Getty Images)

Cel puţin şase persoane au murit în Albania după ce un seism puternic a lovit, marţi dimineaţă, capitala Tirana şi regiunile înconjurătoare, cauzând prăbuşirea mai multor clădiri.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,4, a lovit puţin înainte de ora 4 dimineaţa (ora locală), a declarat agenţia americană pentru geologie, USGS.

Seismul este cel de-al doilea de mărime considerabilă care a lovit regiunea în ultimele două luni.

Epicentrul seismului a fost situat la 30 km vest de Tirana, la o adâncime de 10 km.

Două femei au fost găsite în dărâmăturile unui bloc de apartamente din satul Thumane, iar un bărbat a murit în oraşul Kurbin, după ce a intrat în panică şi a sărit dintr-o clădire, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Cadavrele celorlalte trei victime au fost scoase de sub dărâmăturile a două clădiri prăbuşite în Durres, a declarat Ministerul Apărării.

Filme video neverificate postate pe social media au arătat ceea ce părea a fi o clădire prăbuşită în Durres, la 40 km vest de Tirana, pe coasta Marii Adriatice. Alte imagini au prezentat clădiri cu fisuri mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament cu cea mai mare parte a peretelui dormitorului lipsă.

Doi purtători de cuvânt ai guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai mari pagube aduse clădirilor s-au produs la Durres.

La trei ore după seismul principal, a fost înregistrată o replică importantă, care a zguduit oraşul, cunoscut pentru amestecul colorat de arhitectură din trecutul său otoman, fascist şi comunist.

Mai multe cutremure minore au fost înregistrate cu o oră înaintea cutremuruui principal, care a fost resimţit şi în toată zona Balcanilor şi în regiunea sudică a Italiei, în Puglia.

Situată de-a lungul Mării Adriatice şi Ionice, între Grecia şi Macedonia, Albania are o activitate seismică regulată.

Un cutremur cu o magnitudine de 5,6 a zguduit ţara în 21 septembrie, avariind 500 de case şi distrugând unele locuinţe.

Potrivit Ministerului Apărării, seismul de marţi este cel mai puternic înregistrat în Albania în ultimii 30 de ani.