Satelitul Sentinel-3 surprinde spectaculoase vortexuri Von Kármán în sudul Insulelor Canare

Direcţia Generală pentru Industria Apărării şi Spaţiu, un organism aparţinând Comisiei Europene, a transformat acest instantaneu în imaginea zilei.
Vortexuri Von Kármán în Insulele Canare
Vortexuri Von Kármán în Insulele Canare (DEFIS)

Satelitul Sentinel-3 a surprins din spaţiu, duminică 18 aprilie, o fotografie impresionantă şi neobişnuită a Insulelor Canare, care a devenit imaginea zilei de marţi 20 aprilie pentru Direcţia Generală pentru Industria Apărării şi Spaţiu (DEFIS), un organism al Comisiei Europene. În instantaneul în cauză se pot observa „şiruri de nori cumulus” în formă de spirală, în jurul Insulelor Canare, aşa-numitele vortexuri Von Kármán.

Ce sunt şi unde îşi au originea aşa-numitele vortexuri Von Kármán?

Agenţia Meteorologică de Stat din Spania (AEMET) explică faptul că acestea sunt şiruri aproape paralele de vârtejuri, situate în poziţii şi direcţii alternative de rotaţie de-a lungul urmelor unui obstacol într-un fluid (cum ar fi atmosfera) în anumite condiţii favorabile. Aceste vortexuri, indică AEMET, se pot manifesta ca vârtejuri de nori în straturi atmosferice inferioare atunci când există condiţii de condensare. Fenomenul a primit numele primei persoane care l-a descris, inginerul şi fizicianul maghiar-american Theodore von Kármán (1881-1963).

"Ieri, în sudul insulelor, au fost observate şiruri de vortexuri Von Kármán. În acest videoclip de @AEMET_Canarias puteţi vedea o secvenţă de imagini MSG şi cum au fost înregistrate în localităţile Mogán şi Fuencaliente”, a comunicat pe pagina sa Twitter AEMET.

Formarea vortexului
Formarea vortexului (AEMET)

Mai multe informaţii despre vortexuri: SCIENCE FOCUS: VON KARMAN VORTICES. Various Views of von Karman Vortices