Saudiţii adoptă calendarul Gregorian pentru a evita falimentul

Confruntată cu pierderi semnificative din cauza reducerii preţurilor la petrol, Arabia Saudită a adoptat o serie de reforme pentru a-şi reduce deficitul bugetar. Una dintre măsuri este adoptarea calendarului Gregorian.
(Captură Foto)

Funcţionarii civili din Arabia Saudită vor pierde 11 zile de salariu după ce ţara a trecut la calendarul Gregorian, formatul predominant pentru organizarea timpului în Occident. Schimbarea face parte din măsurile de austeritate adoptate pentru a reduce deficitul bugetar.

Anterior, doar sectorul privat al monarhiei din Golf a folosit calendarul Gregorian în cazul clienţilor săi din sectorul petrolier pentru a calcula salariile, în timp ce sectorul public a folosit calendarul lunar islamic Hijri începând cu 1932. Pe baza calendarului Hijri, un an este alcătuit din 12 luni şi un total de 354 sau 355 de zile, însemnând că anul va dura cu 11 zile mai puţin decât în cazul calendarului gregorian. Salariile sunt calculate pe o bază anuală, astfel încât un an mai lung se traduce printr-un salariu mai mic pentru angajaţi.

Schimbarea a intrat în vigoare duminică, în ultima zi a anului 1437 A.H. şi face parte dintr-un plan mai amplu de austeritate adoptat de guvernul saudit pentru a reduce cheltuielile bugetare, a anunţat Gulf News.

Riadul reduce, de asemenea, şi beneficiile funcţionarilor publici, salariile oficialilor, bonusurile anuale, îndemnizaţiile pentru transport şi numărul sărbătorilor anuale. Noile reguli se aplică atât civililor, cât şi oficialilor militari, indiferent de naţionalitate, conform raportului.

Arabia Saudită, principalul exportator de petrol din lume, a fost lovită puternic de scăderea preţului la ţiţei începând cu anul 2014, forţând Regatul să adopte reforme dure pentru a reduce cheltuielile şi pentru a-şi diversifica economia.

Naţiunile OPEC au depus mari eforturi pentru a ajunge la un acord în ceea ce priveşte îngheţarea producţiei de petrol, măsură care va ajuta la stabilizarea preţurilor, în condiţiile unei confruntări a Riadului cu Teheranul cu privire la partea iraniană pe piaţa petrolului. După ridicarea sancţiunilor internaţionale asupra Iranului ca urmare a programului său nuclear, acesta a anunţat că doreşte să îşi crească producţia de petrol la nivelul înregistrat înainte de aplicarea sancţiunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe