Savantii europeni gasesc 32 de planete noi

(NASA / Newsmakers)

WASHINGTON — Astronomii europeni au anuntat ca au descoperit 32 de planete noi ce orbiteaza in jurul stelelor din afara sistemului nostru solar si au declarat ca aceste descoperiri inseamna ca 40% sau mai mult dintre stelele asemanatoare Soarelui au astfel de planete.

Planetele variaza ca marime de la aproximativ cinci ori marimea Pamantului pana la aproximativ cinci ori marimea planetei Jupiter, au declarat ei. Au fost descoperite mai multe lucruri, au declarat ei, promitand sa ofere mai multe informatii mai tarziu in acest an.

Ultimele descoperiri ridica totalul de exoplanete cunoscute la aproximativ 400, a declarat Stephane Udry de la Observatorul Geneva din Elvetia.

“Naturii nu ii plac locurile goale asa ca daca exista spatiu pentru a pune o planeta, atunci va pune acolo o planeta,” a declarat Udry reporterilor prin Internet, el aflandu-se la o intalnire a astronomilor in Porto, Portugalia.

“Peste 40% dintre stelele precum Soarele au planete cu masa scazuta,” a adaugat Udry.

Echipa a folosit spectrograful HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) atasat de telescopul de 3,6 metri al Observatorului Sud-European din La Silla, Chile.