Săvulescu ameninţă că dă în judecată România: Voi cere Amnesty Internaţional să vadă dacă mi-au fost respectate drepturile

Dragoş Săvulescu
Dragoş Săvulescu (Facebook)

După ce Grecia a respins extrădarea fugarului Dragoş Săvulescu în România şi i-a permis acestuia să călătorească spre Milano, fostul acţionar de la Dinamo Dragoş Săvulescu a început să atace dur România într-un interviu acordat presei elene. Săvulescu se declară o victimă a justiţiei din România şi susţine că intenţionează să dea în judecată ţara de baştină.

"Simt că predomină sentimentul de dreptate, ceea ce este rar pentru mine, deoarece am trăit sentimente negative despre justiţie până acum, trăind în România. Această fostă ţară comunistă a arătat că nu are încă cultura unui stat de drept. Din această cauză am suferit timp de 16 ani abuzurile autorităţilor, deoarece cazul meu a început în România. Sunt recunoscător Curţii de Apel a Mării Egee pentru că a respins extrădarea mea şi pentru respectul pe care l-a arătat legislaţiei europene. Chiar dacă am trecut prin atâtea dificultăţi, am avut norocul să mă aflu în Grecia, o ţară europeană care are un sistem juridic atât de bun, datând din cele mai vechi timpuri”, a declarat Săvulescu citat de Ziare.com.

Omul de afaceri fusese reţinut de autorităţile din Grecia în insula bogaţilor Mykonos, acolo unde era cu iubita şi cu prietenii, în baza unui mandat internaţional de arestare, pentru ca ulterior, Curtea de Apel elenă care a judecat cererea de extrădare a respins solicitarea statului român.

Fostul acţionar de la Dinamo susţine că Interpolul a luat “măsuri speciale” în cazul său şi că insistenţa statului roman de executare a mandatului de extrădare după ce a fost o dată refuzat de un alt stat european, Italia, “este în esenţă ilegală”.

„Aceasta înseamnă că nicio ţară nu poate dispune acum o arestare. Cererea României a fost emisă iniţial de Curtea de Apel Bucureşti în 2019 şi a fost executată în Italia, în 2020. Practic, au încercat să mă aresteze a doua oară fără niciun drept, deoarece mandatul a fost respins de Curtea de Apel din Napoli, Italia. În plus, cazul meu a fost preluat de autorităţile italiene, fapt care a fost notificat oficial autorităţilor române în iunie 2021. România a fost conştientă de acest lucru. Conform legislaţiei europene şi chiar a legislaţiei române, statul solicitant (România) îşi pierde dreptul de pune în aplicare mandatul de îndată ce cazul este transferat către un alt stat european (Italia). Faptul că România a insistat asupra executării mandatului este în esenţă ilegal. Suntem surprinşi nu numai de derogarea făcută de România de la lege, ci şi de faptul că autorităţile române au refuzat să recunoască decizia instanţelor din alte state membre ale UEFA”, susţine fugarul Săvulescu.

Dragoş Săvulescu susţine că va acţiona în judecată statul român şi va cere daune.

“Am pierdut bani şi timp, am suferit foarte mult din cauza atacurilor venite din mass-media, care se bazau pe ştiri false. Am suferit daune psihologice, soţia mea nici măcar nu putea dormi şi mânca. Sănătatea noastră, imaginea noastră, viaţa noastră, afacerile noastre au fost afectate. Trebuie să cerem guvernului român să plătească pentru acest prejudiciu grav şi cred că avem multe motive legitime să pretindem acest lucru. În plus, este o chestiune de principiu să nu lăsăm un regim intervenţionist să ne distrugă viaţa şi imaginea. Trebuie să-i încurajăm şi pe alţii să facă acest lucru, deoarece nu suntem singurele victime ale regimului, sunt mulţi alţii care trăiesc la fel”, a adăugat Săvulescu care a mai precizat că, prin avocaţii săi, va solicita organizaţiilor de drepturile omului Amnesty Internaţional sau Human Rights Watch să verifice dacă autorităţile române i-au respectat drepturile. Articolul complet aici.

Reamintim că Săvulescu, fost acţionar al clubului Dinamo, a fost condamnat în 2019 la închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii anticorupţie l-au acuzat că a făcut parte dintr-un grup infracţional organizat care ar fi reuşit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje şi faleze în Constanţa şi Mamaia. Înainte ca magistraţii să anunţe decizia, Săvulescu a fugit în Italia şi a fost dat în urmărire internaţională.

În data de 15 septembrie 2020, Curtea de Apel din Napoli a refuzat predarea lui Dragoş Săvulescu autorităţilor române (în conformitate cu articolul 18 bis, litera c, legea nr. 69/2005) şi a dispus recunoaşterea şi executarea în Italia a pedepsei româneşti de 5 ani şi 6 luni de închisoare. La 26 septembrie, această sentinţă avea să devină definitivă deoarece părţile nu au făcut apel la Curtea Supremă.

Pe 13 octombrie 2020, după ce decizia de ne-extrădare în România a rămas definitivă prin ne-apelare de către procurorul italian, la cererea procurorului general al Republicii Italiene şi a avocaţilor lui Săvulescu, Curtea de Apel Napoli i-a aplicat acestuia decretul-lege de graţiere nr. 241/2006, i-a scăzut 3 ani din pedeapsă şi, rămânând cu doar 2 ani şi 6 luni (adică sub 3 ani), a dispus ispăşirea pedepsei cu suspendare.

Ulterior, pe data de 11 decembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat sentinţa de condamnare la 5 ani şi jumătate de închisoare cu executare în cazul omului de afaceri, iar pe 11 martie 2021, Înalta Curte a validat, la rândul ei, această decizie.

La începutul lui 2019, Dragoş Săvulescu a fost condamnat la 5 ani şi jumătate de detenţie efectivă în dosarul Retrocedărilor, alături de fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, Cristi Borcea şi alţi inculpaţi. Ei au fost găsiţi vinovaţi de un prejudiciu de 114 milioane de euro. Săvulescu a fugit în Italia, la Napoli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne