SBU l-a identificat pe generalul rus care a ordonat măcelul din Mariupol şi asaltarea Azovstalului

Andrei Mordvicev
Andrei Mordvicev

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că l-a identificat pe generalul rus care a ordonat cucerirea oraşului ucrainean Mariupol şi luarea cu asalt a Azovstalului.

"Criminalul de război este comandantul Armatei a 8-a de Arme combinate din Districtul Militar de Sud al Forţelor Armate Ruse, generalul-locotenent Andrei Mordvicev. Potrivit anchetei, începând cu februarie 2022, acesta a gestionat capturarea teritoriilor din regiunea Doneţk şi a participat personal la luptele împotriva Forţelor Armate ale Ucrainei. În subordinea sa s-au aflat Corpul de armată 1 al Miliţiei Populare din regiunea Doneţk, o serie de brigăzi separate de puşcaşi motorizaţi ale formaţiunilor armate ilegale ale unor organizaţii teroriste din Doneţk, batalioane de tancuri şi Batalionul Somalia, Batalionul de recunoaştere Sparta şi unităţi ale grupării Wagner", a transmis SBU.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, generalul Andrei Mordvicev a efectuat în mod direct planificarea militară, coordonarea şi gestionarea acestor unităţi în luptă.

"Printre altele, el a ordonat cucerirea districtului Mariupol, unde, la instrucţiunile sale, trupele ruseşti au distrus infrastructura civilă şi critică, au ucis civili. Pe teritoriul părţii ocupate din Mariupol, Mordvicev a avut o întâlnire cu un membru al personalului, aprobând planul pentru capturarea finală a oraşului, blocarea şi continuarea asaltului Azovstal cu uciderea nemiloasă a ucrainenilor care au rămas înăuntru. Sub conducerea şi controlul său direct, trupele de ocupaţie au comis atrocităţi împotriva soldaţilor Forţelor Armate şi a civililor", a arătat SBU.