Scad speranţele pentru alpiniştii dispăruţi după prăbuşirea gheţarului din Alpii italieni

Un gheţar montan s-au prăbuşit duminică în Alpii italieni
Un gheţar montan s-au prăbuşit duminică în Alpii italieni (Youtube - captură ecran)

Echipele de salvare au reluat marţi căutările celor 13 alpinişti dispăruţi după ce o parte a unui gheţar a cedat duminică la înălţime în Alpii italieni, provocând moartea a cel puţin şapte persoane.

Speranţele de a găsi supravieţuitori au dispărut la mai mult de 36 de ore de la un dezastru care a alimentat îngrijorările legate de impactul schimbărilor climatice asupra munţilor. Trei persoane din Republica Cehă se aflau printre cei dispăruţi.

Avalanşa de duminică a avut loc pe Marmolada, care, la peste 3.300 de metri, este cel mai înalt vârf din Dolomiţi, un lanţ din estul Alpilor italieni care se întinde între regiunile Trento şi Veneto.

În condiţiile în care vârful este încă instabil, salvatorii au folosit drone şi elicoptere pentru a căuta victimele sau pentru a încerca să le localizeze prin intermediul semnalelor telefoanelor lor mobile.

Presa italiană a precizat că printre persoanele a căror moarte a fost confirmată se numără Davide Miotti, un ghid alpin local, în vârstă de 51 de ani, care conducea un magazin sportiv în zonă.

"Eu nu îmi amintesc de ceva aşa de grav. Au existat şi alte desprinderi de gheaţă, dar era o evoluţie normală. Nu am mai văzut până acum o masă atât de mare de gheaţă, cu un front de peste 80 de metri, să se prăbuşească aşa. Culoarea de un albastru închis înseamnă că este o gheaţă aflată la adâncime mare, deci foarte veche", a declarat Mario Brunello, Salvamont Alpino Dolomiţi, citat de Digi24.

"Persoanele care mergeau în faţă... Erau în jur de 6, 7 persoane care au început să fugă pentru a scăpa, dar gheaţa cădea cu mare viteză, precum o undă neagră. A acoperit totul. Noi ne-am acoperit pentru câteva momente...", a declarat o supravieţuitoare a tragediei.

Potrivit salvamontiştilor, există riscul ca, din cauza temperaturilor ridicate, bucăţi din gheţar să mai cadă, aşa că zona a fost evacuată.

În condiţiile în care vârful este încă instabil, salvatorii folosesc drone şi elicoptere pentru a căuta victimele sau pentru a încerca să le localizeze prin intermediul semnalelor telefoanelor lor mobile.

O mare parte a Italiei a fost afectată de un val de căldură la începutul verii, iar oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice au făcut ca gheţarii, anterior stabili, să devină mai greu previzibili.

Prim-ministrul italian Mario Draghi a declarat că dezastrul a fost legat de factori de mediu.

"Guvernul trebuie să se gândească la ceea ce s-a întâmplat şi să ia măsuri pentru a se asigura că ceea ce s-a întâmplat este puţin probabil să se mai întâmple sau chiar poate fi evitat", a declarat el în timpul unei vizite la faţa locului, luni.

Italia a declarat luni stare de urgenţă pentru zone, inclusiv Veneto, din jurul râului Po, care reprezintă aproximativ o treime din producţia agricolă a ţării şi care suferă de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne