Scandal de corupţie la Bruxelles. Unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, reţinut şi anchetat

Eva Kaili, vicepreşedintele Parlamentului European
Eva Kaili, vicepreşedintele Parlamentului European (Youtube - captură ecran)

Vicepreşedintele Parlamentului European, Eva Kaili, şi prietenul său au fost arestaţi vineri şi sunt anchetaţi pentru acte de corupţie, informează publicaţia belgiană Le Soir care mai precizează că locuinţa celor doi a fost percheziţionată.

Vineri dimineaţă şi în cursul zilei, agenţi ai Oficiului Central pentru Reprimarea Corupţiei din Bruxelles au efectuat 16 percheziţii, iar patru persoane, considerate suspecte, au fost arestate pentru a fi interogate de anchetatori.

Printre cei reţinuţi se află şi Luca Visentini, proaspăt ales secretar general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri şi F.G., fost asistent parlamentar al lui Panzeri, în prezent colaborator legat de grupul S&D şi partener de viaţă al Evei Kaili. Aceasta din urmă, în vârstă de 44 de ani, fostă prezentatoare a unei televiziuni greceşti şi europarlamentar din 2014, este de asemenea vizată de anchetatori, potrivit sursei citate.

Locuinţa celor doi a fost percheziţionată vineri seara târziu, iar Eva Kaili a fost reţinută pentru interogatoriu. Parchetul federal confirmă arestarea "unui membru al Parlamentului European". Eva Kaili este unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European.

Singura modalitate de a aresta un parlamentar protejat de imunitate este să-l prinzi în flagrant delict. Parchetul federal nu a comentat încă această deducţie.

La 1 noiembrie, o întâlnire între Kaili şi Al Marri, ministrul muncii din Qatar, a fost relatată pe Twitter: "Acest oficial al UE salută angajamentul Qatarului de a continua reformele în domeniul muncii după Cupa Mondială din 2022 şi urează un bun turneu".

Acest caz potenţial exploziv, izbucnit în plină desfăşurare a Cupei Mondiale de fotbal, a dus vineri la primele percheziţii şi arestări la Bruxelles.

"Poliţia judiciară federală a efectuat 16 percheziţii (la 14 adrese diferite) în mai multe municipalităţi din regiunea Bruxelles. În special în Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest şi Bruxelles City. Aceste percheziţii au fost efectuate în cadrul unei anchete de amploare privind presupuse fapte de organizare criminală, corupţie şi spălare de bani", a confirmat parchetul federal.