Scandal în Norvegia: Soţia prinţului moştenitor, acuzată de cheltuieli exagerate pentru ţinutele vestimentare

Prinţesa Mette-Marit, soţia prinţului moştenitor al Norvegiei.
Prinţesa Mette-Marit, soţia prinţului moştenitor al Norvegiei. (Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)

Norvegia a devenit scena unui scandal monden în centrul căruia s-a pomenit soţia prinţului moştenitor Haakon, prinţesa Mette-Marit. Furtuna a fost declanşată de ziarul VG, care a publicat un lung reportaj despre ţinutele vestimentare ale prinţesei, cu precizarea preţurilor şi mărcilor rochiilor exclusive şi ale altor obiecte de garderobă ale celei de-a doua ca importanţă Doamne (după regină) din Ţara Fiordurilor. S-a dovedit că toate aceste cheltuieli făcute de prinţesă costă prea mult visteria statului, relatează cotidianul rus Novîe Izvestia.

Potrivit estimărilor VG, confirmate de experţi, unele rochii ale prinţesei Mette-Marit depăşesc 20.000 de euro, fapt care nu ar fi stârnit în sine uimire - dat fiind că doamna este una bogată - dacă nu ar fi existat alte două aspecte. În primul rând, prinţesa se poziţionează drept protectoare a celor săraci şi exploataţi, iar apariţia ei în ţinute scumpe printre copii înfometaţi din Africa va submina în mod sigur încrederea în sinceritatea cuvintelor şi a acţiunilor ei.

În al doilea rând, o parte dintre ţinute sunt primite de soţia prinţului moştenitor gratis sau cu o reducere substanţială de la casele de modă, lucru interzis prin lege, deoarece membrii familiei regale nu au dreptul să facă reclamă anumitor mărfuri şi servicii.

Casa Regală a păstrat mult timp tăcerea, preferând să eludeze acuzaţiile jurnaliştilor conform cărora designerii de haine şi bijuterii o sponsorizează în secret pe Mette-Marit, însă la sfârşitul săptămânii trecute a fost nevoită să recunoască parţial evidenţa acestui fapt.

'Unele lucruri sunt cumpărate de prinţesă la preţ integral, altele cu reduceri în timpul lichidărilor de stoc, iar o parte din obiectele din garderoba îi sunt vândute la un preţ mai mic', a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Regale, Marianne Hagen.

'Dacă pe oameni îi preocupă hainele mele, pot să spun că tot este în regulă cu ele', a reacţionat iritat la aceste dezbateri soţia prinţului moştenitor.

'Ceva nu este în regulă cu prinţesa, care trăieşte din banii statului şi cheltuieşte milioane pentru fustele sale', i-a replicat Mettei-Marit publicaţia Kapital.

Contribuabilii norvegieni plătesc anual pentru întreţinerea familiei regale circa 35 de milioane de euro, ceea ce o face să deţină recordul la acest capitol printre monarhiile nord-europene.

'Trebuie să analizăm critic conţinutul portofelelor membrilor familiei regale. Mette-Marit primeşte sume destul de mari pentru a-şi putea cumpăra ţinutele care îi plac. Casa Regală norvegiană este una dintre cele mai costisitoare din Europa şi de aceea nu este admis ca prinţesa să facă reclamă în acest mod unor magazine. Ea îşi vinde mult prea ieftin înalta sa poziţie în societate', atenţionează corporaţia publică de radio şi televiziune NRK.

Experţii abordaţi de mass-media, pentru a comenta aplecarea prinţesei spre cadouri şi reduceri suspecte, declară la unison că tradiţiile caselor regale europene au impus întotdeauna o vestimentaţie neutră, care să ascundă producătorul. Costumele regelui şi rochiile reginei pot fi scumpe, însă realizate în aşa fel încât proprietarii lor să nu arate ca nişte manechine ce fac reclamă unor renumite branduri.

Cea mai mare pasiune Mette-Marit o are pentru marca Valentino, însă reprezentanţii acestei case de modă, la fel ca ai ale altora, au refuzat să comenteze despre cadourile pe care le-au oferit clientei lor sus-puse. În apărarea prinţesei a sărit doar proprietara casei norvegiene de modă Leila Hafzi. 'Da, ea primeşte de la noi cadouri. Şi ce-i cu asta? VIP-urile şi designerii de haine şi bijuterii colaborează de secole unii cu alţii în acest fel. Aşa a fost şi aşa va fi', şi-a exprimat convingerea Hafzi în paginile cotidianului Dagbladet.

'Înainte, monarhii norvegieni erau mai modeşti. Însă şi ţara, şi primele persoane din stat se îndreaptă în direcţia luxului provocator. Prin comportamentul său, Mette-Marit pur şi simplu oglindeşte actualele vremuri', este de părere profesorul de drept internaţional Trond Nordbu.

Analiştii norvegieni sunt convinşi că 'furtuna de galanterie' din ţară are în mare parte legătură cu personalitatea prinţesei. Mette-Marit a apărut pe scena publică ca o Cenuşăreasă tipică, fiind o 'fată din popor'. Norvegienii se aşteptau ca, lansată în mod miraculos pe scara socială, ea să dea mereu şi în toate exemplu de modestie şi reţinere. Dar iluziile s-au spulberat.

S-a dovedit că tocmai fata care în tinereţea sa a purtat blugi ponosiţi nu a putut, spre deosebire de adevăratele aristocrate, să reziste în faţa tentaţiilor societăţii de consum şi a început să se autopremieze fără reţineri pentru caracterul spartan al primei părţi din viaţa sa.

'Tânăra de origini muncitoreşti-ţărăneşti a ajuns în familia regală pentru a face revoluţie şi a distruge monarhia. Însă, vremurile s-au schimbat. Acum, în calitate de bombe cel mai bine este să foloseşti rochii Valentino', comentează acid pe unul dintre forumurile dedicate scandalului un cititor sub pseudonimul 'Karl Marx'.