Scandal pe tema autonomiei “Ţinutului Secuiesc”. Rareş Bogdan, către Kelemen Hunor: E o problemă

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan i-a transmis, miercuri, vicepremierului Kelemen Hunor că, atunci când se doreşte ca autonomia să fie funcţională după criteriul etnic, apar probleme, adăugând că, în acele zone ale ţării unde minorităţile sunt majoritare, administraţiile locale respective se bucură de o autonomie de decizie.

“Dragă Hunor. În Transilvania, precum ştii, românii şi maghiarii, românii şi saşii, românii şi toate minorităţile se înţeleg bine, muncesc împreună, se căsătoresc, fac copii, participă împreună la proiecte de dezvoltare, împart aceleaşi birouri, merg împreună în concedii. Cu toţii au un trecut istoric, strămoşi, şi totuşi, găsesc motive să fie fericiţi împreună. Sunt mai fericiţi dacă muncesc cot la cot. Îşi aleg autorităţile, consiliile locale şi judeţene, iar acolo unde primarii şi şefii de CJ au viziune, ingredientul etnic nu are relevanţă. Şi asta deoarece o şosea nu are culoare etnică.

Nici un frigider, o linie de tramvai, o fabrică de lapte, un centru de cercetare sau o secţie de chirurgie. Ne operăm de apendicită în limba medicală. În urma alegerilor, rezultă majorităţi. Iar acestea, în anumite localităţi, ne arată că există, deja, autonomie. Acolo unde secuii sunt majoritari, administraţiile decid, prin vot, cum se dezvoltă localităţile, cum se investesc banii. Cum se numeşte asta dacă nu autonomie de decizie? Clujul, Oradea, Sibiul, Miercurea Ciuc sau Botoşaniul funcţionează după aceleaşi reguli: eficienţă, ridicarea nivelului de trai”, a precizat Rareş Bogdan.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, în momentul în care “autonomia se cere a fi funcţională după criteriul etnic”, există o problemă nu cu o minoritate anume, ci cu intenţia de a înlocui “competenţa cu numele din buletin”.

“În istorie, nu neapărat doar a României, opţiunea atitudinii pe criteriul etnic, culoarea pielii, confesiunea religioasă au făcut ravagii. Asta trebuie să iertăm, dar să nu uităm, pentru a nu ajunge iar, Doamne fereşte, la mugurii dezbinării. Ştii şi tu, ştiu şi eu, există încă oameni care nu se pot dezbăra de trecut. Nu sunt de condamnat. Dar trebuie să le explicăm că nu tradiţiile, limba, cultul religios trebuie să fie criteriul dezvoltării comunităţilor, ci dorinţa de a ne iubi. Trebuie să facem pasul de la a ne tolera la a ne iubi, dacă suntem creştini. Azi un om, mâine altul. Ce minunate sunt dansurile ungureşti, tocăniţele, copiii care spun poezii în limba maternă sub steagul României! Ce bune sunt pacea şi înţelegerea, nu ura, discordia, sabotajul!”, a mai afirmat liderul PNL.

De asemenea, liberalul a susţinut că una dintre modalităţile de promovare a României ar fi aceea de a chema oameni din întreaga lume pentru a vedea “cel mai larg conglomerat de etnii şi tradiţii”.

“Veniţi să vedeţi făgărăşenii, dobrogenii, moţii, secuii, saşii etc, să le priviţi mâinile care fac pâine în toate limbile şi se roagă la acelaşi Dumnezeu! Da, putem discuta despre mai multe competenţe la nivel local, despre o distribuire a banilor mai judicioasă, căci asta ar ajuta şi românii, şi secuii, şi saşii, pe toţi. Dar criteriul etnic, care poate merge până la sfidarea statului, trebuie să rămână în trecut!”, a conchis Bogdan.

Remarcile liderului PNL vin în condiţiile în care vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat marţi seara, la Antena 3, referindu-se la discuţiile privind autonomia Ţinutului Secuiesc, că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. În plus, liderul UDMR a mai menţionat că a mai propus şi va mai încerca să propună ca problematica minorităţii maghiare să fie scoasă din dezbaterile şi luptele politice interne, întrucât de fiecare dată apar tensiuni şi se pune la îndoială loialitatea maghiarilor din România.

“Noi am spus de fiecare dată, şi sunt de acord cu dumneavoastră, că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi, de fiecare dată, trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc, când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie, să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”, a declarat Kelemen Hunor. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne