Scandalul Adina Florea ia amploare. Plângere la DIICOT faţă de şeful CNSAS

Scandalul iscat de obstinaţia ministrului Justiţiei de o numi la şefia DNA pe procuroarea constănţeană de la al cărei loc de muncă a dispărut un document oficial pentru a apărea apoi în pragul casei lui Darius Vâlcov cunoaşte o nouă întorsătură de situaţie.
Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a depus luni, la DIICOT, o plângere vizând posibila săvârşire a mai multor infracţiuni de către preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Constantin Buchet, în legătură cu emiterea avizului de necolaborare cu securitatea ceauşistă obţinut de Adina Florea, procuroarea pe care Tudorel Toader o doreşte musai la şefia DNA, relatează Digi24.ro.

În plângerea adresată DIICOT, Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor îl acuză, printre altele, pe preşedintele CNSAS, de uzurparea atribuţiilor Colegiului CNSAS, în cazul Adina Florea. De asemenea, Buchet este acuzat că ar fi eliberat adeverinţa de necolaborare cu Securitatea de care avea nevoie Florea pentru a fi propusă de Tudorel Toader la şefia DNA, "prin încălcarea unor dispoziţii legale exprese", documentul fiind totodată unul "cu conţinut nereal".

"Comunicarea deliberată de către sus-numitul a unor informaţii false de al căror caracter fals era pe deplin conştient, s-a realizat în scopul periclitării securităţii naţionale prin crearea premiselor pentru numirea în funcţia de Procuror Şef al DNA, instituţie cu un rol deosebit de important în arhitectura Ministerului Public şi în menţinerea ordinii de drept, a unei persoane în legătură cu care nu există certitudinea că îndeplineşte condiţiile legale pentru numire. Este de natura evidenţei, în raport şi de atribuţiile Procurorului Şef al DNA, că încălcarea şi eludarea dispoziţiilor legale în procedura de numire a unei astfel de funcţii, creează prin sine o stare de pericol pentru securitatea naţională.

În raport cu aceasta, toate instituţiile publice implicate au obligaţia de a aduce la cunoştinţa organelor de anchetă penală orice fapt sau act care poate servi la stabilirea existenţei unei infracţiuni sesizate sau la identificarea făptuitorului, fiind necesare demersuri din partea instituţiilor abilitate în scopul identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor la săvârşirea acestor fapte.

Faţă de cele prezentate în opinia noastră considerăm că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute şi sancţionate de art. 297, art. 321, art. 323, art. 404 Cod penal, drept pentru care vă solicităm efectuarea de cercetări conform competenţelor ce vă revin", se arată în plângerea adresată DIICOT.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim în context că şi USR a acuzat recent că scrisoarea pe care preşedintele CNSAS, Constantin Buchet, a trimis-o Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la verificările pentru procuroarele nominalizate pentru funcţii de conducere este ilegală. Conţinutul scrisorii nu a fost discutat într-o şedinţă de Colegiu şi nu a avut loc un vot, aşa cum prevede legea, preşedintele Constantin Buchet s-a substituit Colegiului, a arătat partidul condus de Dan Barna.

USR a mai atras atenţia că scrisoarea NU poate ţine locul unei adeverinţe, Colegiul în cvorum este singurul organism care poate genera legal un astfel de răspuns la solicitarea CSM.

"Mai grav este că domnul Constantin Buchet a stabilit că Adina Florea nu a colaborat cu Securitatea doar pe baza scrisorilor de la servicii, ceea ce este ilegal din mai multe motive: legea CNSAS precizează clar procedura şi cerinţele obligatorii, iar conţinutul răspunsurilor de la foştii deţinători nu este public, el fiind transmis, la cerere, doar instanţelor de judecată, când situaţia o impune", a punctat USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne